V týchto teplách sme doma varievali trochu diétnejšie. Zamerali sme sa na šaláty. Dávame vám do pozornosti tri z nich, ktoré nám najviac chutili.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/salat/slovensky_salat5.jpg}
Slovenský šalát
Prichystáme si šalátovú uhorku, zelené papriky, paradajky, jarnú cibuľku, pažítku, soľ, mleté biele korenie, 80%-tnú bryndzu.
Bryndzu vložíme na asi 2 hodiny do mrazničky. Nakrájame uhorku, papriku, paradajky, jarnú cibuľku v pomere 2 : 2 : 2 : 1. Prisypeme posekanú pažítku - množstvo podľa chuti. Premiešame so soľou a mletým čierny korením podľa chuti. Vyberieme bryndzu z mrazničky a rozdrobíme do šalátu. Jemne premiešame.
Šéfkuchár Roman hovorí: "Bryndze odporúčam použiť rovnaké množstvo ako jarnej cibuľky."
Šalát z červenej kapusty
Pripravíme si asi 500 g červenej kapusty, 2 broskyňové kompóty po 800 g, 400 gramový biely jogurt, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 citrón.
Kapustu nakrájame na rezance. Broskyne scedme z vody. Pokrájame na kocky. Všetko spolu premiešame. Premiešame s cukrom. Pokvapkáme šťavou z citróna a nakoniec všetko premiešame s bielym jogurtom.
"Šalát môžete použiť ako desiatový a podávať s bielym pečivom, ale aj ako prílohový šalát."
Karfiolový
Pripravme si karfiol, paradajky. šunku, bazalku, mlet čierne korenie, balzamikový ocot, soľ.
Nahrejeme si vo vysokom hrnci asi 700 ml vody. Vložíme karfiol v dierovanej miske do hrnca a prikryjeme. Znížime teplotu na minimum a necháme asi 8 minút pôsobiť. Potom vypneme a necháme ešte pôsobiť kým si prichystáme ostatné suroviny. Nakrájame si paradajky a šunku. Pokrájame bazalku. Posypeme trochou soli, mletého čierneho korenia a zalejeme balzamikovým octom. Môžeme pridať aj soľ, ale podľa slanosti šunky, aby ste šalát nepresolili. Pridáme rozružičkovaný karfiol. Misku uzavrieme a pretrepeme. Necháme schladiť v chladničke.
Podávame s celozrnným pečivom.
Karfiol, paradajky a šunka sú v šaláte v rovnakom pomere.
Dresingy - absolútne nediétny
Cesnakový
Prichystáme si 1 hlavičku čerstvého cesnaku, 200 g bieleho jogurtu, 100 g majonézy, 1 čajová lyžička morskej soli, medzi prsty bieleho mletého korenia.
Cesnak očistme a rozmixujeme s bielym jogurtom. Priemiešame zvyšné suroviny. Necháme schladiť a môžeme podávať.
Pažítkový
Ako v cesnakovom, ale miesto cesnaku do všetkých zmiešaných surovín vmiešame 2 polievkové lyžice posekanej čerstvej pažítky.
Kôprový
AKo pažítkový, ale miesto pažítky vsypeme posekaný kôpor.
Tieto se robievali v minulosti ku grilovanej zelenine a grilovanému mäsu.
Základný
3 polievkové lyžice kyslej 16%-tnej smotany, 2 polievkové lyžice majonézy, asi 5 kvapiek citrónovej šťavy, ½ čajovej lyžičky cukru, 1/3 čajovej lyžičky soli
Všetko dobre vidličkou premiešame.
Pažítkový 2
Do základného vmiešame 1 polievkovú lyžicu posekanej pažítky.
Petržlenový s cesnakom
Popučíme 2 väčšie strúčiky cesnaku a spolu s 1 polievkovou lyžicou posekanej petržlenovej vňate vmiešame do základného.
Syrový
Do základného dobre vmiešame 3 trojuholníky taveného syra Karička.
Červený
Miesto majonézy vmiešame do základného polievkové lyžice kečupu.
Horčicový
Do základného vmiešame 1 polievkovú lyžicu pikantnej horčice, prípadne 1 čajovú lyžičku kyslého na jemno postrúhaného jablka.