Už je zase obdobie varenia a pečenia kačíc a husí.
Aj na našej stránke sme teda so šéfkuchárom Romanom pustili do pečenia kačky. Ponúkame vám recept, ktorý vymyslel pre túto sezónu.
Kačka v citrónovo-medovej marináde
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/kacka/kacka_priprava5.jpg}
Príprava
Večer pred pečením si pripravíme umytú a osušenú kačku - asi 2,5 kg. A zvnútra i z vonka ju vytrieme marinádou. Necháme ju potom prikrytú pôsobiť asi 8 hodín. Pečieme až potom.
Recept na marinádu
Do vyššej nádoby nalejeme 1 citrónový radler, polievkovú lyžicu medu, asi 3 veľké strúčiky cesnaku, polievkovú lyžicu soli, mokka kávovú lyžičku mletého bieleho korenia a 2 dl oleja. Vymixujeme do hladkej hmoty.
Príprava plnky
Pred pečením si pripravíme plnku, ktorou naplníme kačku.
Na túto kačku sme použili 5 rožkov. Rožky nakrájame na menšie kúsky do veľkej misy. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Koľko? Po polovici čajovej lyžičky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a pokvapkáme s asi 1 dl mlieka. Premiešame. Na masle si opražíme na drobno nakrájanú veľkú žltú cibuľu spolu s na drobno nakrájanou pečienkou. Vmiešame do plnky.
Tri veľké vajíčka si rozdelíme. Žĺtka zamiešame do plnky. Z bielok vyšľaháme sneh. A až tento sneh jemne vmiešame do zmesi. My sme mali veľmi riedku plnku - dali sme asi viac masla - tak sme museli zmes zahustiť 2-mi polievkovými lyžicami polohrubej múky.
Plnkou naplníme čo najviac kačku - pevne vtlačíme do vnútra. Takto naplnenú kačku položíme na vymastený plech olejom otvorom hore.
Pečieme
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Často polievame výpekom. Prípadne podlejeme vodou. Kačku pečieme asi 2 - 2 a štvrť hodiny do zlatova.
Po upečení kačku vyberieme na pracovnú plochu. Opatrne rozkrojíme hrudnú kosť a rozdelíme obe polovice tak, aby sme mohli vybrať plnku v celku. Plnka bude mať pekný slzovitý tvar, ktorý pri podávaní krájame na asi 1 cm širokú kolieska.
Podávame s dusenou kapustou na rôzne spôsoby a knedľou alebo zemiakovými lokšami alebo aj zemiakovou plackou.
"Ak vám plnka zostala, vložíme ju na vymastený alobal olejom - lepšie kačacou masťou. Zašúlame do valčeka. Konce dobre pritlačíme. Položíme na plech vedľa kačky piecť. Pečieme asi 30 minút.
Nie je dobré plnku len tak položiť vedľa kačky - veľmi vyschne. Takto je chutnejšia."