Sem-tam natrafíme na zlacnené hovädzie mäso a môžeme si urobiť aj napríklad takýto hovädzí guláš, ktorý by inak nepatril k tým lacným jedlám.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/ images/clanky/varime-so-sefkucharom/gulas/sem_tam39.jpg}
Prichystáme si suroviny: 1 kg hovädzieho chudého mäsa, 1 kg akéhokoľvek bravčového, 75 g masti, 500 g žltej alevo bielej cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 polovievková lyžica mletej rasce, 3 kusy zelenej papriky, 400 g paradajok - takých na kečup, 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Rozpustíme si masť a na nej zoškvaríme aj mastné odrezky z mäsa pokrájané na malé kúsky. Čím dosiahneme to, že sa do gulášu nedostanú mastné časti. A guláš dostane tú správnu chuť.
Do opraženej cibule s cesnakom na masti vsypeme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Dobre premiešame a zalejeme vodou. Necháme asi 3 - č minúty prevrieť. Potom vsypeme mletú rascu. Premiešame. Pridáme nakrájanú papriku a paradajky. A zase chvíľu povaríme.
Do vriacej zmesi vsypeme hovädzie mäso. Takto pripravované mäso si hneď uzavrie póry a potom je šťavňatejšie. Prilejeme vodu, aby mäso bolo úplne zakryté. Necháme variť približne 40 minút na miernom plameni pod pokrievkou.
Potom pridáme nakrájané bravčové mäso a premiešame. Pridáme vody, aby bolo všetko prikryté. Varíme na miernom plameni asi 20 minút pod zakrytou pokrievkou.
Odstavíme, dochutíme soľou a ostatnými koreninami. Necháme prikryté pokrievkou do podávania.
Podávame s parenou knedľou.
"Podávať môžete aj len s chlebom v hlbokej miske.
Časy v tomto recepte sú popísané pri varení v Zepter hrncoch. V bežnom hrnci môžu byť dlhšie.
Takto guláš varený v kotline má ešte lepšiu chuť, ako varený v hrnci na šporáku. Len počítajte s tým, že sa bude variť aj štyri hodiny."