Milujeme ich celá rodina. Surové aj varené. Máme radi ich sladkokyslú chuť.
Ríbezle obsahujú pektínové látky, ktoré pomáhajú pri varení lekvárov. Netreba pri nich používať želírovacie prostriedky, lebo samé rýchlo želírujú. Marmelády a džemy z ríbezlí patria k pikantným. Sú vhodné na natieranie na linecké koláčiky alebo výrobu omáčok ku grilovanému mäsu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 8057
V letnom období počas celého dňa podávame vlažné alebo schladené nápoje, ale nie zľadovatelé. Mohli by sme si obariť hrdlo a spôsobiť si angínu. Rovnako tieto nápoje pijeme cez slamku, lebo väčšinou obsahujú vysoké množstvo citrónovej šťavy, ktorá vo väčšej koncentrácii môže zle pôsobiť na sklovinu zubov. V letných mesiacoch odporúčame piť len vody bez bubliniek alebo mierne bublinkové a rozhodne nie veľmi presladené. Sladíme len medom alebo hnedým cukrom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2833
Po jahodách sme boli aj na čerešniach. Nuž pôvodne sme mali ísť na čerešne k známemu, ale v záhrade som našla všeličo. Kým muži lozili po strome, ja som obrala trochu jahôd, ríbezlí a za chatkou som našla už prezreté višne, ktoré som od spodu tiež trochu obrala. Pri odchode som pred bráničkou objavila medovku, mätu a inú „burinu“. Neodolala som a aj z nej som si odrezala. Doma som potom pokračovala v chemických pokusoch v kuchyni, ktoré som začala robiť s jahodami. Nuž prečítajte a vyskúšajte aj vy moje recepty na oživenie vo vašej kuchyni.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2447
Už máme prvé doma. A ďalšie sa už začínajú červenať. Veru vyzerá, že ich aj tento rok bude dosť. Nuž začíname spracovávať. Začali sme koláčikmi, pudingom, keď ich je viac, budeme zavárať a robiť lekvár.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2658
Chodievam často nakupovať mlieko, vajíčka aj iné na farmu alebo občas sa zastavím na nejakých farmárskych trhoch, ktoré sa začali v okolí pravidelne objavovať. Mlieko však nie vždy na farmárskych trhoch predávajú a tak si zájdem aj do mliečneho automatu, ktorý mám bližšie.
Doma potom mlieko aj pijeme aj inak spracovávame. Proste tak ako kedysi, keď som bola malá a ešte sme takéto mlieko kúpili aj v normálnom obchode.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7160
Pred pár rokmi, keď rušili moju obľúbenú knižnicu, získala som od tiet z nej niekoľko časopisov, ktoré boli určené na vyhodenie. Doma som ich poctivo prelistovala, vyberala, čo sa mi páčilo, čo som si myslela, že niekedy použijem. Nuž a jednou zo zaujímavostí - vtedy som to považovala za dobrý vtip - bolo aj pečenie chleba v kvetináči.
Potom som si - dnes už je to niekoľko rokov - išla kúpiť keramickú nádobu na pečenie. Vtedy som si spomenula na kvetináče. Kúpila som jeden. Vyskúšam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3203
Predstavím vám jednu starú kuchársku knihu. Je mojou obľúbenou. V nej som hľadala prvé inšpirácie pre pre nás už nie celkom typické varenie. Zostavila ju ešte Terézia Vansová. Vyšla v Liptovskom sv. Mikuláši v roku 1930 – teda jej tretie vydanie, ktoré mám ja. Vydal ho vydavateľ F. Klimeš. Knižka pochádza ešte z kuchyne mojej prastarej mamy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3636