Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Tam sme ich chodili v detstve zbierať v polovici až koncom augusta.
Dnes ich pestujeme v každej dobrej záhrade. S presunom pestovania černíc do záhrad boli vypestované rôzne odrody - kríčkové či stromčekové - aj odrody bez tŕňov. Podľa odrody a podnebia plody dozrievajú od júna až do septembra.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1798
Paprika patrí vo svete, ale aj u nás medzi najdôležitejšie zeleninové druhy. Vďaka mnohostrannému využitiu a obsahu cenných látok potrebných pre ľudský organizmus si získala veľkú obľubu.
Obsahuje účinné látky, ktoré majú pálivú chuť. Tieto látky podporujú trávenie, zvyšujú žalúdočnú sekréciu, povzbudzujú krvný obeh a dýchanie.
Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.
Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1272
Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové.
Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny.
Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2307
Každý rok trochu inak robievame doma limonády na osvieženie počas dňa, ale aj pri posedení s priateľmi večer na balkóne či terase. Aj tento rok vám ponúkame naše najnovšie recepty. Ochutnajte.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1945
moja prastará mama
Vybrala som po dlhšej dobe kuchársku knihu, ktorú som zdedila po starej mame. Tá ju mala od svojej mamy.
Medzi papierikmi, ktoré boli povkladané v knižke som objavila aj poznámky o varení dobrej kávy. Pomaly som prečítala poznámky a skúsila urobiť. Svoj už asi nie celkom rovnaký postup ako z tých čias, vám ponúkam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1997
Tekvica pôvodne pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Indiáni ju pravdepodobne pestovali ešte v piatom tisícročí pred našim letopočtom. Používali ju celú. Jedli dužinu, semienka aj listy. Semienka a listy sú silným afrodiziakom a majú tiež diuretické účinky.
Je zaujímavé, že najprv sa dostala tekvica do Ázie a až potom do Európy. Dôkazom toho je aj jej množstvo používania v orientálnej kuchyni. A od asi 16. storočia ju teda používame aj my – Európania.
Až asi 90% tekvice tvorí voda, z toho vyplýva jej nízka energetická hodnota. 100 g tekvice obsahuje 55 – 56 kJ z čoho cukry tvoria len 1,7 g. Ako bonus v nej nájdete iba 0,2 g tuku. Dobrá správa je, že spomínaných 100 g tekvice pokryje až 29% dennej dávky betakaroténu. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, pektín, nenasýtené kyseliny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1960
Takto sme s deťmi u nás v škole nazvali naše nápoje, ktoré sme si vymysleli pri výuke varenia a zdravej výživy na predmete technika v šiestom ročníku.
Základom bola šťava z jabĺk. Nám lepšie chutila šťava z červených jabĺk. Nie len že bola sladšia, ale aj výsledné nápoje mali potom lepšiu farbu.
K jablkovej šťave pridávame rôzne druhy ovocie. Ovocie si nakrájame na menšie kúsky a necháme dobre schladiť. Môžeme aj zmraziť a potom bude nápoj ozaj letný. Len potom to nepreháňajme s rýchlym pitím, aby sme si neprivodili angínu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1194