Máte radi červené? Čierne alebo biele?
Ríbezle patria k najzdravšiemu ovociu. Sú bohaté na vitamín C a okrem toho obsahujú vitamín A, B, E a tiež železo, draslík, horčík, mangán, vápnik a niacín. Posilňujú imunitu a pomôžu pri problémoch s trávením. Vďaka železu podporujú tvorbu krviniek a tiež zlepšujú činnosť srdca a ciev.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2285
Redkvička bývala vždy doplnkom pri jarných chlebíkoch v mojom detstve. Chlieb natretý maslom, mierne posolený s pokrájanou redkvičkou na krúžky. To boli výborné raňajky aj desiata. V detstve som nepoznala inú redkvičku ako je drobná červená gulička. Mala som ju veľmi rada. Patrila s jarnou cibuľkou k jari.
Občas sme si ich vysiali do hrantíka na balkóne. Na balkóne bolo slnečno, v kvetinárstve sme kúpili záhradnú zmes. Asi o dva mesiace sme ju mohli konzumovať. Bolo to veľmi príjemné. V mestskom byte mať malú záhradku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2400
Mäta je krásna zelená bylina, ktorá kde sa zakorení, tam sa veľmi rýchlo rozvíja. Môžeme ju aj dvakrát v sezóne celú zostrihnúť, narastie znova. Je vhodná do sladkých i slaných dezertov alebo šalátov ako aj do príjemných osviežujúcich letných nápojov. Používame najmä lístky, ale môžeme aj mladé stonky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1840
Už presne neviem v ktorom časopise som sa dočítala, že slovo limonáda znamená sýtený nápoj vyrobený zmiešaním sódovej vody a sladeného koncentrátu.
Čiastočne som si to aj tak predstavovala. V mojej mysli pri pojme limonáda sa vždy objavili biele drobné bublinky, ktoré sme zmiešavali s domácim sirupom v detstve a neskôr v mojej domácnosti s čerstvo odšťaveným ovocím a bylinkami či jedlými kvetmi.
Niekoľko takýchto nápojov nájdete aj u nás na webe.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1529
Už tu máme o chvíľu čas grilovačiek a záhradných party. Dressingy a dipy prídu vhod.
Niektorí z nás grilujú aj doma na domácich griloch. Dresingy sú vhodné aj k opečenému mäsu či zelenine alebo len vareným zemiakom. Určite spestria jedlo na stole.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2967
Milé detičky a oteckovia,
zajtra je Deň matiek. Ak ste ešte nevymysleli nejaký darček pre mamičku, odporúčame vám upiecť malú jednoduchú, ale veľmi milú tortičku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1310
Najprv na záhradkárskej predajnej výstave a neskôr na internete som zistila, že moruša nemusí byť len čierna ako poznám ja od detstva. Sú aj biele druhy a červené. Ochutnala som ich. Boli fajn, ale moja obľúbená aj naďalej zostala čierna moruša.
Moruša je veľmi zdravá. Veľmi dobre pôsobí na dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Veľmi rada ich pridávam do limonád spolu s medovkou. Alebo ich používam na prípravu chutného čaju.
Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku, obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádorov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 13907