Mám na mysli šampanské alebo sekt. To šampanské, o ktorom cisár František povedal: "Toto šampanské je lahodné!"
Viete ako vzniklo?
Pred pár mesiacmi sme sa v škole s deťmi učili o ľuďoch, ktorí nejakým spôsobom zviditeľnili Slovensko. V rámci projektu sme aj kreslili portréty týchto ľudí. Nalepili sme ich na nástenku a spolu s jednoduchými indíciami chceli od rodičov, aby hádali kto je na nich nakreslený.
Ani len pána Huberta neuhádli. Deti sa veľmi tešili, že vedeli viac ako ich rodičia. Možno aj preto som sa rozhodla napísať tento článok pre dospelých.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1824
Pokiaľ máte voľný víkend či dovolenku a môžete si to dovoliť, určite si urobte s rodinou spoločné raňajky. Najprv si ich spolu urobte, potom poseďte a rozhovorom otvorte pekný deň. Príjemná vôňa jedla, dobrá chuť v ústach určite urobia náladu. Deň tak začnete pozitívne a s elánom.
Ponúkame vám aj dnes pár receptov na sýte a dobré raňajky, ktorými sa oplatí začať deň.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1288
Ak sa vám stane podobne ako nám, že si vypestujete viac papričiek - feferóniek ako ste plánovali?
Len tak niekomu darovať za hrsť feferóniek by asi nebolo celkom vhodné. Prijmite teda pár našich odporučení ako ich uchovať či konzervovať, prípadne zabaliť, aby sa stali atraktívnym darčekom mlsnému jazýčku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1500
Máte pocit, že všetky smotanové syry sú rovnaké? Naozaj je to len pocit. Povieme si pár slov ako sa vyrábajú či z čoho sa skladajú, aby ste ich lepšie spoznali a naučili sa ich používať vo svojej kuchyni.
A nakoniec si ukážeme ako si môžeme urobiť doma smotanový aj iný syr.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 5213
Keď som kedysi pomáhala pri kurzoch varenia, dozvedela som sa, že kaleráb je špeciálna odroda kapusty, ktorú vyšľachtili tak, aby sa jedol hlavne hlúb. To ma ozaj prekvapilo. Vtedy sme robili nejaký šalát a do neho sme dokonca použili mladé stredné menšie lístky z kalerábov. Bolo to veľmi chutné.
Kaleráb je bohatý nielen na minerály ako je meď, draslík, mangán, železo, kalcium, ale rovnako obsahuje aj vitamín C, B- vitamíny, vitamín A a vitamín K. Jeho dôležitou súčasťou je aj vláknina. Keďže obsahuje málo kalórii, odporúča sa aj pri diétach na chudnutie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2868
Dnešné ráno sme chceli piecť. Zrazu som mala akosi viac roboty inde a nemohla som zostať v kuchyni. Dcéra sa ponúkla, že upečie ona. Bola som rada.
Najprv prezrela všetko v komore, postupne vyťahovala zmesi aj múky a čítala zloženie i návody. Potom prezrela chladničku. Dlhšie sa rozhodovala, čo bude robiť. Nakoniec vybrala. Vždy mala rada krtkovu tortu. Tak sa ju snažila napodobniť. Urobila to však svojsky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1458
Počas prázdnin si vieme nájsť viac času na poriadne raňajky. Teda výborné aj pekne upravené na tanieri. Vieme si ich vychutnať s pôžitkom. Nie len nahádzať do seba či dokonca zjesť po ceste do auta či na zastávku autobusu, keď sa ponáhľame do práce.
Dnes sme si robili lievancové hody. Mali sme čas a tak sme sa vyhrali s príchuťami aj výzdobou. Teda len takou jednoduchou. Nie sme žiadni profesionáli. Prvoradá bola pre nás pastva pre oči. Ale ani na chute sme nezabudli.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 982