Už máme o chvíľu zase školu.
A tak vám ponúkame pár námetov na raňajky školákovi - ako sa hovorí - najdôležitejšieho jedla dňa. Raňajky majú byť sýtejšie, desiata ľahké jedlo, aby deti neodmietali jesť obed a potom nechceli jesť viac okolo štvrtej - piatej, kedy je už neskorý čas na obed a sýte jedlo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2145
Bezlepkovú diétu musia dodržovať „celiatici“ – ľudia, ktorých črevné steny nie sú schopné spracovať lepok v potravinách. Ten sa nachádza vo väčšine obilnín, ako napríklad jačmeň, pšenica, ovos, raž a všetky výrobky z týchto obilnín. Dôležité je preto lepok zo stravy úplne vylúčiť. Vhodné potraviny sú napríklad zemiaky, kukurica, pohánka, sója, strukoviny, ryža, možno tiež konzumovať všetky druhy mäsa okrem údenín ďalej ovocie, zeleninu alebo orechy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3539
Dnes bolo doma trochu chladno. Po tých preteplených dňoch nám bola akási zima a tak sme piekli jablkový koláč, ktorý som kedysi našla v kuchárskej knihe prastarej mamy.
Robievala som ho už rôzne a viackrát, ale teraz som sa rozhodla otestovať moderné drahé hrnce. Ešte sme ich neskúšali vložiť do rúry. A v návode bolo napísané, že rúčky to vydržia. Nuž ako to dopadlo?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7050
Už starí Egypťania považovali cibuľu za symbol vitality a všeliek. Používali ju pri náboženských obradoch už okolo 4000 pred n. l. Slúžila tiež ako prostriedok proti epidémiam.
V stredoveku ju tiež považovali za vynikajúce afrodiziakum. Odštavenú cibuľu používali na odstránenie bradavíc a ako úľavu pri bolesti zubov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1975
Ponúkam vám niekoľko nálevov na uhorky, ktoré zvyknem doma používať. Ak urobím nálevu viac – lebo uhorky len postupne dozrievajú, odložím si ho do sklenenej fľaše do chladničky – najviac však na dva týždne a použijem podľa potreby. Rovnaké nálevy môžete použiť aj pri sterilizovaní koreňovej zeleniny, ktorú potom môžete použiť pri výrobe vianočného šalátu alebo vajíčkovej tlačenky na Silvestra. Tieto nálevy sú vhodné aj na konzervovanie drobných cibuliek či karfiolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3129
Pri rôznych posedeniach rodinných alebo s priateľmi sa neponúka len chutné jedlo a delikatesy či výborné víno, určite patrí k takýmto príležitostiam už niekoľko rokov výborná káva.
Ponúknite sa námetmi z našej kuchyne.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1789
Malina je plod ostružiny malinovej. Je zložená z drobných guľôčok červenej farby. Maliny patria k najchutnejšiemu ovociu a k tým čo rada dzobkám pri televízore.
Plody si obľúbili už naši dávni predkovia
Obsiahnuté farbivo patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma,), odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4226