Počas nastávajúcich sviatkov sa často stretneme s priateľmi i rodinou. K dobrej atmosfére okrem výborného jedla a koláčikov od výmyslu sveta určite prispejú aj výborné nápoje.
Urobte si niektorý aj z našich návrhov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1309
Už si robíte zoznam čo uvaríte, čo napečiete, čo budete potrebovať na toto krásne sviatočné obdobie?
Máte návštevu a musíte vymyslieť, lebo ten neje to a ten zas ono? Ten nemôže, ten nesmie, ten len nechce? Je to zložité. Aj na našom webe vám ponúkame pár tipov na to ako a čo pripraviť na slávnostné chvíle s rodinou a priateľmi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1160
V zime tiež musíme dodržiavať pitný režim ako aj v lete. Byty sú väčšinou prekúrené a veľmi suché.
My vám však dnes neponúkneme také obyčajné nápoje, ale ponúkneme pár receptov na nápoje vhodné na slávnostnejšie príležitosti či pre všetky návštevy. Bez aj s alkoholom. Budú so škoricou, klinčekmi, kardamónom... Ako sa na zimné nápoje patrí.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1880
Po dosť dlhej dobe sa mi zase podarilo vypestovať si pohánkový kvások.
Sťahovala som sa a tak ten pôvodný neprežil. Skúšla som z ryžovej múky, z kukuričnej. Prelistovala som niekoľko webov i skúšala rady podľa fejsbúku, žiaľ nič mi nevyšlo. Doniesla som si základ aj z jedného kurzu varenia, ale ani tento kvások nevydržal. Začala som sa zmierovať s tým, že mám neprajné zóny v byte.
Nakoneic som to nevydržala a predsa len skúsila znova. Vrátila som sa teda k tomu, čo som robievala kedysi. K pohánkovej múke a rasci.
Chlieb som však už piekla podľa návodov a rád z fejsbúku. Kedysi som nerobievala rozkvas a používala som jablkovú vlákninu, ale psylium je ozaj vhodnejšie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3191
Má vynikajúce účinky pre spevnenie vlasov, nechtov i kostí.
Červená odroda cibule je najsladšia a najdekoratívnejšia spomedzi všetkých cibúľ. Mierne štipľavú chuť spôsobujú sírnaté zlúčeniny, ktoré majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Prudkým varením sa tieto účinky strácajú. preto odporúčame cibuľu jesť surovú alebo len sparenú či jemne opečenú na masle. Cibuľa zlepšuje imunitu, podporuje trávenie, upravuje črevnú mikroflóru. Pomáha rozpúšťať zrazeniny v krvi a čistí cievy. Čím pomáha organizmu predchádzať napríklad aj kŕčovým žilám či rozvoju arterosklerózy a hemeroidom. Je výborným pomocníkom pri znižovaní krvného tlaku a aj cholesterolu.
Jej konzumáciu lekári odporúčajú hlavne ženám ako prevenciu proti osteoporóze.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2759
O brokolici sa hovorí, že nutričnou bombou.
Brokolica má omnoho viac bielkovín a vitamínu C a až šesťkrát viac vitamínu A ako jej príbuzný karfiol. V približne 30 g brokolice rovnaké množstvo vápnika ako v pohári mlieka. Obsahuje aj betakarotén, síru, fosfór a horčík. Keďže obsahuje aj vysoké množstvo draslíka, ktorý odvádza z organizmu vysoké množstvo tekutiny, je vhodnou aj pri dodržiavaní diet. Znižuje aj krvný tlak. Odporúča sa konzumovať aj pri liečení helikobaktera. Ani sparenie či mrazenie v brokolici neovplyvní zlým smerom spomínané látky.
Jediné, čo jej ako aj karfiolu môžeme vyčítať, je že brzdí vstrebávanie jódu v organizme. Preto ju nie je vhodné často konzumovať pri problémoch so štítnou žľazou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1828
Do dnes si pamätám na chlebíky s medom, ktoré nám dávali na desiatu v škôlke. Milovala som ich.
Keď boli moje deti menšie, skúšala som napodobniť maslovo-medovú nátierku zo škôlky. Po niekoľkých pokusoch to vyšlo. Aj mojim deťom chutila. Potom som skúsila podobne aj s lekvárom, neskôr len s ovocím. Niektoré chutili viac, iné menej.
Neskôr sme skúšali aj viac na slano. Alebo s bylinkami. A používali sme ich ako nátierku na obložených chlebíkoch či hriankach a toastoch.
Možno sa vám recepty zapáčia a budú dobrou desiatou vašim školákom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1628