![](/images/clanky/kvasok-ryza.jpg)
Alebo aj iné kváskové varenie či pečenie.
Kváskovať som prvýkrát skúšala ešte na vysokej škole, ešte pred Nežnou revolúciou. Proste mi zakázali jesť chlieb, lebo už niekoľko rokov sa v chlebe v obchodoch používalo droždie ako v pečive, ktoré som nesmela jesť od detstva. V kuchárskych knihách po starej a prastarej mame som vedela nájsť recepty na chlieb aj kvások, avšak SUROVINY! Nuž moje prvé pokusy boli nanajvýš zaujímavé a aj preto, že som ich robila na internáte. Vtedy nielen študenti, ale ani ich rodičia netušili ako sa v minulosti piekol chlieb. Nuž som našla pomocníkov aj posmievačov.
Kváskovanie je téma, ktorá za posledné roky zachvátila dosť ľudí - mužov i ženy. Niektorých kvôli zdravotnému stavu, iných lebo radi varia, iných pre niečo iné. Rozhodne je to lepšia zábava ako tamagoči.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 791
![](/images/garyscookbook/fazulova_zelenina.jpg)
Už v detstve som milovala polievky. Dá sa povedať, že sa mi obed bez polievky vôber nerátal. Radšej som si dala dva taniere polievky a druhé som ani nemusela. Neviem čím to bolo. Zostalo mi to doteraz. Aj v práci - veľmi nestíham obedovať - si nosím v termoske vývar so zeleninou či niečo podobné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 972
![](/images/garyscookbook/marhula-kokteil.jpg)
Písal sa rok 2005, 2006 a 2007, keď som v bratislavskej Dúbravke v Materskom centre Macko robievala jednoduché kurzy varenia a pečenia. Vtedy sa ešte toľko mamičky nevenovali pečeniu kváskového chleba a rovnako ako aj moja mama aj mamy dokonca žien mladších ako ja aj staré mamy ani netušili, vďaka propagande predošlého režimu, že také niečo existovalo. Dosť žien si už v tom čase začalo doma robiť vlastné jogurty hoci čím ďalej - tým viac boli ťažkosti v meste kúpiť mlieko. Našťastie vtedy pár fariem si po Bratislave otvorilo tzv. Mliečne automaty a jeden aj v Dúbravke. Nuž sme si v centre párkrát aj ukázali ako siurobiť doma čerstvý syr a podobne. Začala som robiť akúsi osvetu o varení kedysi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 741
![](/images/clanky/varime-pecieme/sangria.jpg)
Prineste si večernú náladu zo Španielska či Portugalska až k vám domov a vychutnajte si Sangriu. Originálnu i takú našu. Sangria osvieži a prispeje k dobrej nálade.
Tento známy nápoj z Pyrenejského polostrova rozprúdi každú letné posedenie či osvieži po ťažkom dni v práci. Sangria je vlastne punč tradične pripravený z červeného vína a drobných kúskov ovocia, často upravovaný pridaním rôznych druhov alkoholu ako je rum či brandy alebo šampanské. Alebo v modernejších receptoch sladené nealkoholické nápoje s príchuťou pomaranča, citrónu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 534
![](/images/garyscookbook/cviklova_jablko.jpg)
V lete sa kedysi každá gazdiná chystala na zimu. Skúsime to tento rok aj my. Ukážeme si niekoľko receptov, ktoré môžeme robiť v lete a konzumovať v zime podľa starších i novších receptov, ktoré sme používali doma my alebo sme odkukali od susedov či vykukali zo starých kuchárskych kníh a len prispôsobili dnešnej modernej dobe.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 465
![](/images/garyscookbook/polievka_zltymelon1.jpg)
V lete a o to viac, ak je veľmi teplé leto, naše telo viac prahne po ľahších jedlách. Jedlách menej mastných, jedlách zo zeleniny a ovocia. Jedlách plných tekutín, plných sviežich chutí a vôní, ktoré nás schladia z vnútra. Zároveň však jedlá s menším množstvo kalórii či jedlá varené bez varenia, aby sa nestratila prirodzenosť surovín.
Dnes Vám ponúkame studené polievky či polievky ponúkané na studeno.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 446
![](/images/clanky/varime-pecieme/limonada.jpg)
Počas teplých dní, či počas choroby nám občas nechutí jesť. Vtedy je vhodné viac piť a viac prijímať vitamíny. Len je potrebné sa rozhodnúť či viac sladké alebo kyslé, s mliekom alebo bez.
Pre dnešné recepty budeme potrebovať odšťavovač a mixér, ovocie, zeleninu, mlieko, smotanu či minerálku. A možno aj iné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 377