Keď bol syn malý a začala som ho prikrmovať, varievala som mu práve králičie mäso. Endokrinologička nám odporučila, že je jemné, ľahko stráviteľné.
Viem väčšinou sa začína s kuracím mäsom. Nám ho však rozhodne neodporučila. Syn ho však vtedy nesmel pre rastové hormóny čo obsahuje a podobne.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 995
Šálka kávy sa stala neodmysliteľnou súčasťou veľkého množstva ľudí. V 20. rokoch minulého storočia sa veľmi rýchlo rozšírili všade po svete kaviarne a kaviarničky. Pomaly sa zmenilo podávanie čaju v spoločnosti za podávanie kávy. Káva sa pripravovala varením, filtrovaním, cedením so štipkou soli alebo kvapkou citrónovej šťavy, s karamelom i šľahačkou. Pila sa horúca i studená, horká aj presladená medom.
Vo Francúzsku sa tradoval vtip, že nie je dôležité koľko úderov urobí sekretárka za minútu, ale akú kávu vie urobiť. Beethoven vraj každý deň pil kávu urobenú zo 60-tich zrniečok. Bach v jednej svojej kantáte napísal: "Dobrý glg kávy chutí lepšie ako bozk."
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 751
Už o týždeň je Veľkonočná nedeľa, je na čase pripraviť pár koláčikov. tento rok žiadna návšteva, ale organizmus si to žiada. Nuž sme začali. Včera zarobili cesto na linecké koláčiky, pred dvomi dňami na perníčky. Dnes začíname piecť. Už sme si vyhľadali pár receptov z našich zápiskov aj sa inšpirovali modernými kuchármi. Len my si už všetko musíme upravovať na bezlepkovú stravu a bez sóje, nuž skúšame aké pomery čo s čím zmiešať či ktoré suroviny vymeniť a za čo. Občas je to náročné, občas sa nasmejeme, občas ...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 899
Ryža obsahuje pomerne dosť kalóriií. Áno, aj od druhu závisí. Mám však na mysli takú tú, čo bežne zvyknú všetci variť. Teda bielu guľatozrnnú. 100 gramov ryže obsahuje asi 354 kalórií a pre porovnanie 100 g zemiakov asi 60 kalórií.
Bolo obdobie keď na očistenie organizmu v rôznych časopisoch odporúčali si urobiť ryžový deň. Na raňajky, obed aj olovrant, ale to už menej, si uvaríme pol hrnčeka ryže vo vriacej jemne osolenej vode. Scedíme a jeme len tak s nastrúhaným čerstvým jabĺčkom alebo bez. Môžeme zapiť nesladeným bylinkovým čajom alebo nesladenou čiernou kávou. Už si nepamätám prečo tento deň odporúčali, ale vtedy mi stará mama vysvetľovala, že také varenie ryže ju učila aj jej mama a to bola kuchárka. Veď chodila do školy pre gazdinky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 544
Hliva ustricová sa nazýva tiež elixír večnej mladosti. Spomaľuje starnutie a podporuje obranyschopnosti tela. Prispieva aj k liečbe alergií, stresu a záťaži organizmu. V starovekej Číne ju zaradzovali medzi najzdravšie potraviny.
Ďalšou možnosťou, ako získať prospech z hlivy ustricovej, je jej zaradenie do svojho jedálnička. Hliva ustricová je veľmi chutnou zložkou polievok, omáčok alebo je výborná pečená či vyprážaná ako rezeň. Hlivu možno tiež naložiť do octu alebo sušiť. Vyskúšajte naše recepty.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 770
Vždy keď píšem o pečení chleba si spomeniem na moje začiatky. Bolo to na konci prvého ročníka vysokej školy. Lekári mi odporučili nejesť už ani chlieb, lebo už tiež začal obsahovať droždie, ktoré som nevedela zniesť. Po rožkoch či žemliach ani chlieb. U starej mamy som vytiahla starú kuchárku ešte po jej mame a vyhľadala recepty, ktoré boli už dávno zabudnuté. Nuž, ale... Kde zoženiem v obchodoch preplnených pšeničnou múkou ražnú, aby som si mohla urobiť kvások. Internet??? Ale kdeže, veď bol máj 1989. Z telefónnej búdky vo vestibule nemocnice som som zavolala na niekoľko JRD. V jednom mi prisľúbili, že mi pripravia raž - nie múku. V piatok si po ňu môžem prísť. Prišla som. Keďže mi nerozumeli, pripravili mi jeden metrák. Smiali sa mi, keď som povedala, že chcem len malé vrecko a na čo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 966
Hoci dnes si už čerstvú zeleninu môžeme kúpiť počas celého roka, predsa len tá jarná vypestovaná na slnku a nie vo fóliovníku je iná. Má chuť, vôňu akú tá z fóliovníka nemá.
Ešte v mojom detstve sme sa preto stravovali sezónne. Teda podľa obdobia. Na jar jarne, v lete letne, na jeseň jesenne... Myslím, že to bolo lepšie. Ako prvé sa vždy v črepníkoch na balkóne na jar objavovala pažítka. Vtedy sme vedeli, že môžeme vysiať jarný špenát a reďkovku. Obe vydržia menší mráz a majú celkom krátke vegetačné obdobie. Zmestia sa aj do hrantíkov a tak sme ich mohli pestovať priamo v meste na balkóne. A na Veľkú noc sme už zvyčajne mali vlastné na podávanie návšteve.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 561