Na jeseň pri posedení s priateľmi a rodinou v záhrade či grilovačke prídu vhod aj mlsoty z cesta. Výborné sladké i slané koláčiky, ktoré doplnia energiu, umocia priateľskú atmosféru.
A v neposlednom rade ochutnáte nové či staršie už zabudnuté recepty či recepty, čo vy doma nerobievate. Povymieňate si názory na rôzne kulinárske relácie v televízii i moderných kuchárov a zaspomínate na tie zo svoho detstva. Ako aj ja teraz na moje obľúbené medové rezy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 786
Školský rok je už tu. Určite každej mamičke školáka vŕta v hlave, čo dať svojmu dieťaťu na desiatu. Preto sme pre vás pripravili pár nápadov ako na rýchle a lahodné nátierky na chlebíky. Aj slané, aj na sladko, ak kyslejšie, aj ...
Možno klasické, možno moderné, veď uvidíte. Stačí len prelistovať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 841
Už máme polovicu leta za sebou. Tento rok to bolo s dovolenkou asi všelijako. S priateľmi na balkóne, terase alebo záhrade sme sa stretávali asi častejšie.
Najbližšie stretnutie s priateľmi môžeme osviežiť našimi novými nápojmi. Ponúkame Vám recepty na nealko aj alko drinky ako Vám lepšie chutí.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 733
Už je to ozaj dávno, čo sme si kamarátky z okolia kúpili zmrzlinový strojček. Elektrický stroj na výrobu domácej nefalšovanej zmrzliny. Takej, čo nie je z prášku.
Dovtedy sme tiež nerobievali práškovú zmrzlinu. Len sme šľahačku vymiešali s kakaom a nechali stuhnúť v mraziacich nádobkách v mrazničke. Alebo sme len rozmixovali jahody či marhule s cukrom a zmrazili ako ovocnú dreň. To je však iná chuť ako keď je zmrzlina vymiešaná v strojčeku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 903
... čo s ňou?
Pažítka je je najmenšia cibuľovitá rastlinka. Ľahko rastie aj v kvetináči an otvorenom balkóne. Má listy podobné tráve. Aj preto sa u nás tradične používa jemne nakrájaná či anstrihaná najmä na dochucovanie polievok, šalátov či nátierok. Jedlú sa však aj jej kvety, čo už asi málokto vie. Naše prastaré mamy ich rady používali na dozdobenie jedál pri servírovaní na stole. Aj keď je pažítka cibuľa, je jemnejšia a lahodnejšia a jedlám dáva pikantný nádych.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 721
Už sú tu uhorky. Áno, dnes ich máme celý rok v obchode. Máme však na mysli tie čerstvé zo záhrady či z trhu od tety, čo ich ráno obrala a s krikom predávala. Teda tie úplne čerstvé, voňavé.
V dnešnej ponuke pár receptov z uhoriek. Dobrú chuť!
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 885
Cibuľa kuchynská sa pestuje na celom svete už niekoľko tisíc rokov. Jej pôvod nám nie je známy.
Má povesť zeleniny upevňujúcej zdravie. Už od stredoveku sa šťava z cibule používa na liečenie popálenín a obarenín. Už niekoľko storočí sa varená či pražená cibuľa na masle zmiešaná s medom používa ako liek na kašeľ.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 892