Túto zimu sme doma často robievali vývar. Vývar s rezancami či krupicovými haluškami bol vždy našim obľúbeným.
V marci mesiaci knihy som prelistovávala kuchárske knihy v mojej zbierke. V jednej z nich zase čítala poznámky a nápady po prastarej mame. A tak sme zase skúšali niečo nové. A zachutilo nám. Možno bude aj vám.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/vyvar_prastara_mama4.jpg}
Čo budeme potrebovať?
250 g odrezkov teľacieho mäsa
250 g žltej cibule
250 g koreňovej zeleniny
2 kelové listy
4 listy medvedieho cesnaku
1 polievková lyžica masti
1 - 2 čajové lyžičky soli
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
Cibuľu nakrájame aj mäso a orestujeme na masti. Podusíme vo vlastnej šťave pod pokrievkou. Zalejeme vodou, osolíme a okoreníme. Pridáme zeleninu. Necháme variť asi hodinu. Potom vývar zlejeme.
Podávame s mäsom, zeleninou a čerstvo natrhanými listami medvedieho cesnaku.
Alebo mäso so zeleninou rozmixujeme s trochou vývaru do krémovej kozistencie. Podávame s natrhaným medvedím cesnakom a balzamikovým octom. Prípadne môžeme do krému nakrájať na drobno varené zemiaky.
Alebo rozmixovaný krém môžeme urobiť hustejší a podávať so zemiakovou kašou.