Máte na Silvestra doma svojich rodičov či svokrovcov? Musíte sa ukázať čo viete navariť? Alebo máte chuť na zmenu či zmenu musíte spraviť pre diétu, ktorú musíte dodržiavať? Jednoducho, otvorte a prečítajte si naše návrhy na to, čo ponúknuť na silvestrovskú večeru rodine.
Polievka z tresky
220 g tresky, 220 g koreňovej zeleniny, 1 veľká cibuľa, 1 veľký zemiak, 4 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 1 bobkový list, 2 čajové lyžičky soli
Tresku, zeleninu a korenie vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme pod pokrievkou variť asi 45 minút. Rozmixujeme a vmiešame asi 2 polievkové lyžice šľahačky. Prípadne môžeme zjemniť kúskom masla. Môžeme podávať.
Pečený encián
2 enciány, 8 plátkov šunky, 4 červené cibule, 2 mrkvy, olej, mleté čierne korenie, soľ
Dno teflónového pekáčika potrieme jemne olejom. Na dno poukladáme na krúžky nakrájanú cibuľu a mrkvu a všetko citlivo pokoreníme a osolíme. Na mrkvu s cibuľou položíme dve kôpky po štyri šunky. Na každú kôpku položíme encián. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme asi 12 - 15 minút. Podávame s bielym pečivom.
Nápoje
K enciánu je vhodné suché biele víno. K rozhovoru po večeri je vhodný čaj z červeného grapefruitu a rozmarínu alebo čierny čaj s mliekom, prípadne niečo teplé alkoholické.
Čaj s rozmarínom
500 ml vody, 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju, 2 vetvičky rozmarínu, 2 hrubšie plátky grepu, 1/2 citróna, 1 čajová lyžička trstinového cukru
V hrnci privedieme vodu k varu. Vsypeme čaj, vložíme na plátky nakrájaný citrón a grep, pridáme rozmarín a prevrieme asi minútu. Odstavíme a necháme pod pokrievkou luhovať asi 3 - 5 minút. Pridáme cukor. Ešte horúci čaj cez sitko vlejeme do teplých pohárov. Môžeme do šálok vložiť kúsky citrónov a grepu.
Čaj s mliekom
500 ml vody, 2 čajové lyžičky čierneho čaju, 1 polievková lyžica krupicového cukru, 2 zrnká kardamónu, 2 klinčeky, 2 tenké plátky čerstvého zázvoru, 100 g nesladeného kondenzovaného mlieka
Vodu v hrnci privedieme do varu. Vsypeme do nej čaj, koreniny a necháme asi 2 - 3 minúty prevrieť. Prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať. Cez sitko prelejeme do kanvice s cukrom a mliekom. Podávame v teplých pohároch.
Červený nápoj
100 ml suchého ružového vermutu, 200 ml červeného vína, 25 ml pomarančovej šťavy, 1 vetvička rozmarínu, polovica veľkej kožovitej hrušky nakrájanej na menšie kúsky, 1 ošúpaná a nakrájaná mandarínka, 2 anízy, 2 klinčeky
Okrem rozmarínu všetko vlejeme do hrnca a nad parou prehrejeme a varíme asi 10 minút. Cez sitko vlejeme do vyhriatych pohárov. Do pohárov vložíme kúsky rozmarínu a varenej hrušky.
Dezert
U nás doma máme radi na Silvestra skôr slané chuťovky. Medzi sviatkami zvykneme piesť slané alebo syrové oblátky. Na Silvestra máme radi jednoduché jednohubky alebo obyčajný mastný chlieb s cibuľou.
Slané keksy
100 g masla, 100 g hladkej múky, 100 g nastrúhaného syra na jemno, 1 žĺtok
Studené maslo nakrájame na menšie kúsky a vsypeme do misy. Pridáme preosiatu múku a nastrúhaný syr so žĺtkom. Ručne vymiešame cesto. Vložíme do igelitu a necháme stáť v chlade si pol hodinu. Následne rozdelíme cesto na dve časti. Rozvaľkáme každé zvlášť a vykrojíme keksy, ktoré pečieme na nevymastenom plechu pri teplote 180 °C asi 10 minút.
Čokoládová zmrzlina
500 ml šľahačky, 120 g krupicového cukru, 10 g maizeny, 1 žĺtok, 50 g horkej čokolády
Polovicu šťahačky spolu s cukrom necháme variť nad parou. Vo zvyšku šľahačky rozmiešame žĺtok a maizenu. Opatrne vlejeme za stáleho miešania na šľahačky na šporáku. prisypeme nalámanú školádu na drobno. Miešame, kým nestuhne. Vlejeme do misiek na mrazenie. Necháme vychladnúť. misky prikryjeme a necháme asi 2 - 4 hodiny stuhnúť. Potom môžeme vykrajovačkou na zmrzlinu vytvoriť kopčeky do pohárov.
O polnoci po prípitku
Po polnoci je vhodné ponúknuť šošovicovú polievku. Podľa tradície v našej rodine to má priniesť do rodiny peniaze.
Šošovicová polievka
125 g údeného pliecka, 125 g klobásy na varenie, 250 g šošovice, 1 stedne veľká cibuľa, 1 klinček, 6 strúčikov cesnaku, 1 menší bobkový list, 50 g mrkvy, 50 g zeleru, 50 g kalerábu, 100 g zemiakov, 100 ml šľahačky, soľ, citrón, mleté čierne korenie
Šosovicu si namočíme do studen vody aspoň na hodinu. Údené dáme variť. Varíme ho asi hodinu. Potom vyberieme a do vývaru vložíme celú klobásu spolu so šošovicou. Pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľu v celku. Na miernom plameni varíme asi 20 minút. Klobásu vyberieme a nakrájame na kolieska. Vyberieme aj cibuľu. Údené nakrájame na menšie kúsky a vrátime do polievky spolu s klobásou. Pridáme na krájané zemiaky. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi 10 minút. Pri podávaní povrch polievky ozdobíme nakrájanou varenou cibuľou.
Alebo nájdite v našom receptári
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty