Milujeme ich celá rodina. Surové aj varené. Máme radi ich sladkokyslú chuť.
Ríbezle obsahujú pektínové látky, ktoré pomáhajú pri varení lekvárov. Netreba pri nich používať želírovacie prostriedky, lebo samé rýchlo želírujú. Marmelády a džemy z ríbezlí patria k pikantným. Sú vhodné na natieranie na linecké koláčiky alebo výrobu omáčok ku grilovanému mäsu.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jahody/ribezle.jpg}
Jednoduchý sirup z červených ríbezlí
1 kg ríbezlí
400 ml vody
1 polievková lyžica kyseliny citrónovej
1 kg kryštálového cukru
Ríbezle rozmixujeme a scedíme cez plátno do hrnca s cukrom a kyselinou citrónovou. Pridáme vodu a premiešame. Občas premiešame a necháme stáť, aby sa rozpustil cukor asi pol hodiny. Za občasného premiešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme asi 7 minút.
Vlejeme do fliaš so širším hrdlom. Sirup je zvyčajne dosť hustý a vhodný na potieranie tortového korpusu alebo polievanie zmrzliny či do miešaných nápojov.
Ďalšie sirupy http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy
Jostová marmeláda
500 ml jostovej šťavy (môžu byť aj čierne ríbezle)
400 g kr. cukru
0,5 cl červeného suchého vína
Cukor vsypeme do šťavy a necháme rozpustiť. Potom varíme za občasného premiešania na miernom plameni do požadovanej hustoty. Po odstavení vmiešame do džemu víno.
Vlejeme do pohárov a uzavrieme.
Ríbezľový džem
1250 g červených ríbezlí
500 g krupicového cukru
Ríbezle z ľahka opláchneme vo vode. Vložíme do plátna - plienky a scedíme pomocou jemného stláčania do hrnca. Mali by sme dostať asi 1 liter šťavy.
Vmiešame cukor a prikryjeme. Necháme postáť asi 2 hodiny, nech sa cukor pustí. Občas premiešame.
Potom varíme po malých dávkách v inom hrnci - môžeme aj nad parou, kým džem nerobí cestičku.
Vlejeme do pohárov a prikryjeme celofánom.
Etikety na zaváraniny http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky