Už starí Egypťania považovali cibuľu za symbol vitality a všeliek. Používali ju pri náboženských obradoch už okolo 4000 pred n. l. Slúžila tiež ako prostriedok proti epidémiam.
V stredoveku ju tiež považovali za vynikajúce afrodiziakum. Odštavenú cibuľu používali na odstránenie bradavíc a ako úľavu pri bolesti zubov.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jahody/cibula.gif}
Moderní odborníci považujú surovú cibuľu za ochrancu proti srdcovým záchvatom, regulátorom cholesterolu. Surová aj varená znižuje krvný tlak. Hlavne surová napomáha tráveniu a vstrevbávaniu živín. Má antiseptické účinky. Pomáha znižovať horúčku lebo zrýchľuje krvný obeh.
Na osie či včelie uštipnutie
Čerstvo odkrojíme zo stredu cibule tenké koliesko a priložíme ho na ranu - samozrejme až po vybratí žihadla. Necháme priložené asi 5 minút, potom vymeníme koliesko.
Cibuľový čaj
2 veľké cibule nakrájame na kúsky. Zalejeme ich vodou a varíme 15 minút. Prikryjeme pokrievkou a necháme schladiť asi 15 minút. Scedíme do poháre. Na 2 dl cibuľového vývaru vmiešame 1 čajovú lyžičku medu.
Čaj pomáha vy zrážaní teploty a napomáha poteniu.
Cibuľová mlsota k pivu
400 g lístkového cesta, 4 polievkové lyžice kečupu, 4 veľké cibule, medzi prsty mletého čierneho korenia, vajíčko, 1 polievková lyžica mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička kúskovej soli
Lískové cesto rozdelíme na polovicu. Obidve zvlášť vyvaľkáme. Jednu polovicu vložíme do pekáča vyloženého papierom na pečenie. Cesto potrieme kečupom. Poukladáme naň na kolieska nakrájanú cibuľu, ktorú okoreníme. Položíme druhú polovicu cesta. Potrieme ju vyšľahaným vajíčkom. Posypeme paprikou a soľou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 15 minút.
Cibuľky na masle
500 g mladých cibulek, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 2 čajové lyžičky cukru, 2 dl vody, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička maizeny
Cibuľky očistíme a nakrájame na valčeky dlhé asi 3 cm. Na olejí ic popražíme za stáleho miešania asi 2 - 3 minúty. Vyberieme cibuľky na tanier. Vmiešame cukor, soľ a vodu s maizenou do výpeku. Dobre premiešame a varíme asi 4 - 4 minút, kým nezhustne na redší puding. Vráteime za stáleho miešania cibuľku. Už len prehrefeme a podávame. Vhodné na podávanie ku grilovanému mäsu alebo vareným zemiaom.
Viedenská cibuľa
Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, ktoré rozoberieme na krúžky. Opražíme na oleji v panvici alebo vo fritéze.
Podávame ako prílohu.