Aj vy si nájdete podľa fotografie v časopise recept a skúšate...?
My to robievame podobne. Niekedy však koláč nie je taký ako vyzeral na obrázku alebo aj vyzeral, ale tak nechutil. Nuž sme si doma niektoré recepty prispôsobili.
Keďže nám cesto chutilo, vymieňame teraz už len plnky či polevy.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/korpus_torta.jpg}
Základné cesto
Bezlepkové cesto na bublaninu
2 dl vody
300 g zmesi na chlieb
50 ml medu
1 polievková lyžica rozpusteného 100%-tného rastlinného tuku
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Všetko premiešame a vlejeme do formy.
Naukladáme ovocie a môžeme piecť.
Pri týchto cestách rada používam silikónové formy, lebo sa mi normálne nedarí dobre vysypať a ten je trochu drahý na vymasťovanie formy.
Bezlepkové cesto na pizzu
150 g zmesi na chlieb
120 ml vody
1/2 čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička 100%-tného rstlinného tuku
1/3 čerstvého droždia
Droždie rozmrvíme vo vlažnej vode a premiešame s tukom. Necháme na teplom mieste podkysnúť asi 20 minút.
V mise na miesenie cesta si premiešame soľ a múku. Pridáme kváskom a vypracujeme cesto.
Cesto rozložíme hneď na papierom vyložený pekáč a tam obložené surovinami necháme vykysnúť.
Cesto na kysnuté záviny
500 g polohrubej múky
1 vrecúško sušeného droždia
100 g práškového cukru
300 ml vlažného mlieka
2 vajíčka
100 ml oleja
V mise si preosejeme múku s cukrom. Pridáme droždie, zalejeme mliekom, olejom a vmiešame vajíčka. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou nakysnúť asi trištvrte hodiny.
Potom môžeme vyvaľkať na pomúčenej doske a spracovávať.
Cesto na šatôčky
250 g hl. múky T 650
1 vajíčko
1 čaj. lyžička octu
250 g masla
Vajíčko dobre vymiešame s octom a až potom zmiešame s múkou a zmäknutým maslom.
Necháme vychladiť, aby sa cesto lepšie vyvaľkalo.
Pečieme pri 180°C.
Sladké kysnuté cesto
250 g hladkej múky špeciál 00
250 g polohrubej múky
4 pol. lyžice oleja
20 g čerstvého droždia
8 pol. lyžíc kr. cukru
1 žĺtok
0,3 l teplej vody
Vo vode rozpustíme droždie a cukor. Necháme postáť asi 20 minút. Potom vmiešame olej a žĺtok. Nakoniec preosiatu múku. Vypracujeme tuhé cesto. Necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
Slané kysnuté cesto
500 g hladkej múky T650
2 zarovnané čajové lyžičky soli
1 čajová lyžička práškového cukru
4 pol. lyžice oleja
20 g čerstvého droždia
1 žĺtok
0,3 l teplej vody
Vo vode rozmiešame cukor a droždie. Necháme postáť asi pol hodinu. Potom vmiešame žĺtok a olej a nakoniec múku preosiatu so soľou. Vypracujeme tuhé cesto. Necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
Kakaové kysnuté cesto
150 ml bieleho tučného jogurtu
100 ml mlieka
150 g kryštálového cukru
30 g čerstvého droždia
300 g polohrubej múky
300 g hladkej múky špeciál 00
2 zarovnané polievkové lyžice kakaa
Cukor vymiešame vo vlažnom mlieku spolu s droždím. Necháme ho vykysnúť kým sa neurobí na kvásku pena ako na pive.
Zatiaľ si v mise na miesenie cesta preosejeme múky a kakao.
Vo vykysnutom kvásku premiešame ešte jogurt a potom zmiešame všetko spolu v mise na miesenie cesta. Vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
Kokosové kysnuté cesto
20 g droždia
1 vajíčko
3 dl teplej vody
8 pol. lyžíc kr. cukru
8 pol. lyžíc kokosovej múčky
200 g hladkej múky špeciál
250 g polohrubej múky
50 g masla
V teplej vode s cukrom vymiešame droždie. Vmiešame rozpustené maslo, vajíčko. Preosiatu múku s kokosovou múčkou. Necháme stáť na teplom niete prikryté utierkou asi hodinu.
Vhodné na pečené sladké rožky, ktoré môžeme plniť pikantným džemom alebo len také po upečení poliať čokoládou.
Zemiakové kysnuté cesto
250 g hladkej múky T650
1 uvarený zemiak
159 ml vody, v ktorej bol zemiak uvarený
20 g čerstvého droždia
1 polievková lyžica oleja
1 čajová lyžička soli
Zemiak popučíme s vodou a olejom. Do zmesi rozmrvíme droždie. Necháme na teplom mieste asi pol hodiny podkysnúť. Potom vmiešame múku so soľou a vypracujeme vláčne cesto.
Korpus na tortu
6 vajíčok
250 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
5 polievkových lyžíc horúcej vody
125 g práškového cukru
2 vanilkové cukre
Cukre s múkami a sódou bikarbónou dobre preosejeme do misy. Žĺtky vymiešame metličkou a zmiešame spolu s vodou. Premiešame so sypkou zmesou, do ktorej nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Cesto vylejeme do tortovej formy vymastenej olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 1801C asi 30 - 35 minút.
Korpus na tortu 2
5 vajíčok
125 g práškového cukru
5 vanilkových cukrov
vnútro z jedného vanilkového struku
5 polievkových lyžíc vriacej vody
250 g hladkej múky T650
1 prášok do pečiva
Sypké veci zmiešame v jednej mise. Žĺtka dobre vymiešame s vodou metličkou do biela. Potom všetko spojíme do jednej masy. Primiešame tuhý sneh a vlejeme do formy na pečenie torty, ktorú sme perkom vytreli olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 30 - 35 minút.
Korpus na tortu 3
6 vajíčok
6 polievkových lyžíc práškového cukru
6 polievkových lyžíc hrubej múky
medzi prsty soli
Žĺtka s cukrom dobre vymiešame do biela. Primiešame ručne preosiatu múku so soľou. Nakoniec vmiešame tuhý sneh zo všetkých bielkov.
Vlejeme do formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 30-35 minút.
Linecké cesto
1 vanilkový struk
170 g práškového cukru
380 g hladkej múky špeciál 00
250 g zmäknutého masla
1 vajce
1 žĺtok
Dužinu zo struku vyberieme a zmiešame s práškovým cukrom. Primiešame maslo. Potom po lyžiciach múku, vajce a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto.
Zabalíme do igelitu a necháme v chlade asi pol hodinu. Potom môžeme spracovať.
Lístkové cesto
250 g hladkej múky T650
250 g zmäknutého masla
medzi prsty soli
Môku dobre preosejeme so soľou do misy. Pridáme vodu a 100 g masla. Vymiešame do hustejšieho pevného cesta. Prípadne pridáme po lyžičkách ešte múku. Cesto necháme potom v pomúčenej mise prikryté potravinárskou fóliou v chladničke asi pol hodiny.
Vyberieme a vyvaľkáme do obdĺžnika na pomúčenej doske. Na ľavú stranu obdĺžnika asi na dve tretiny potrieme polovicu zvyšného masla. Potom prázdnu tretinu prehneme hore, potom maslovú tretinu prehneme hore. Teraz prehneme tretinu pri svojom tele smerom hore od tela, potom tretinu od tela prehneme hore k sebe. Pomúčime rukou a otočíme dole hlavou a zase pomúčime. Takéto cesto dáme zase do misy a prikryjeme fóliou. Necháme v chladničke zase asi pol hodiny.
Potom vyberieme a procedúru s vaľkaním a maslením a prehýbaním zopakujeme. Zase necháme v chladničke asi polhodiny.
Potom cesto vyberieme a môžeme spracovať podľa bežných receptov.
Palmarínové cesto
250 g hladkej múky špeciál 00
150 g Palmarínu
1 žĺtok
125 ml vody
Vymiešame vodú so žĺtkom a rozpusteným palmarínom. Potom po malých dávkach vmiešame múku, až vypracujeme hladké cesto. Prikryté ho necháme stáť na pracovnej doske asi hodinu a potom môžeme ďalej spracovať do závinu.
Štrúdľové cesto prastarej mamy
350 g hladkej múky špeciál 00
250 g Hery
12 polievkových lyžíc piva
Heru necháme zmäknúť a vymiešame ju spolu s pivom a múkou do cesta. Cesto pomúčime a necháme v miske prikryté igelitom v chladničke stáť do druhého dňa.
Na druhý deň, rozdelíme na 3 diely. Každý na pomúčenej doske vyvaľkáme a môžeme plniť.
Odpaľované cesto
50 g masla
150 g polohrubej múky
250 ml vody
30 g solamylu
1 čajovú lyžičku rášku do pečiva
5 vajíčok
Maslo s vodou za stáleho miešania uvaríme. Vmiešame múku so solamylom a kypriacim práškom. Za stáleho miešania na miernom plameni vypracujeme cesto. Miešame aj keď sme odložili z plynu. Do chladnúceho vmiešame vajíčka jedno po druhom. Potom pomocou ozdobovacieho strojčeka urobíme na papieri na pečenie kruhy s priemerom 8 cm. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 15 minút.