Teraz pred Vianocami vymýšľame všetci nejaké recepty. Kolegyne aj kolegovia si navzájom vymieňajú receptúry jedál, ktoré doma a varia či pečú. Zaručene dobré a vynikajúce.
Tento rok som sa pustila do učenia sa pečenia makrónok. Inšpirovala ma kamarátka, ktorá mi raz dala ochutnať, čo ona napiekla. Veľmi mi chutili. Ešte viac ako tie z cukrární. A tak som sa pustila do pečenia. Hoci vždy sa mi toto pečenie zdalo veľmi pracné.
Čo budeme potrebovať?
Na prípravu mandlovej hmoty.
125 g práškového cukru
125 g mandľovej múky (alebo na jemno pomletých mandlí)
47 - 48 g bielkov
Na prípravu cukrového roztoku.
30 ml vody
125 g kryštaľového cukru
Na prípravu ozaj tuhého snehu.
47 - 48 g bielkov
A už ideme pripravovať pekáč.
Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie. Naň si nakreslíme krúžky s priemerom asi 3 cm. Medzi kolieskami si urobíme asi 1 - 1,5 cm veľké medzery. Do koliesok budeme potom pomocou ozdobovacieho vrecka striekať cesto.
Ideme si urobiť cesto.
Mandľovú múku a práškový cukor si viackrát preosejeme cez jemné sitko. Z mandlovej múky ostávajú také malé kúsočky, čo neprejdu cez sitko. Nebýva ich veľa, preto ich vyhadzujem. Potom si skontrolujeme váhu múky, aby sa veľmi nezmenšila.
Keď máme zmes preosiatu pridáme k nej bielka a vypracujeme zmes podobnú marcipánu. Musí držať formu, inak sa budú makrónky príliš roztekať.
V mixéri si vyšľaháme tuhý bielkový sneh. Zvyčajne do bielkov pridám štipku soli. Mám pocit, že potom je sneh tuhší.
Pripravíme si cukrový roztok. Do hrnca nasypeme 125 g kryštálového cukru a 30 ml vody. Necháme zovrieť za citlivého miešania. Vtedy zmes odstavíme. Roztok opatrne vlievame do snehu v mixéri a miešame pod malými otáčkami. Nelejeme ho na stenu. Chceme, aby sa miešal so snehom. Šľaháme až kým teplota neklesne na izbovú teplotu. Môže to byť aj 6 minút. Vznikne veľmi pekne tuhý a lesklý sneh. Dobre drží tvar. Teraz môžeme vmiešať trošku gélovej farby, ale už ručne.
Do mandlovej hmoty pridáme po tretinách sneh a pomaly ho do hmoty vmiešame. Cesto by nemalo byť veľmi husté ani príliš riedke. Cesto vložíme do ozdobovacieho vrecka. A nastriekame na kruhy na papieri, ktorým sme vystlali pekáč. Necháme asi hodinu zaschnúť, aby vznikla tenká kôrka na povrchu.
Ideme piecť.
Rúru si predhrejeme na 160°C. Vložíme pekáč do rúry a hneď stiahneme teplotu na 150°C. Pečieme asi štvrťhodiny. Po vybratí z rúry, necháme vychladnúť. Môžeme ich v uzavretej nádobe nechať odpočívať a naplniť až potom, alebo naplniť hneď. Alebo aj nenaplniť. Sú vynikajúce aj bez plnky.
Ako plníme makrónky?
Makrónky si potriedime, ktoré sa hodia k sebe veľkostne, aby sme vedeli ktoré budeme spolu plniť. Naplnené makrónky necháme v chladničke - tam, kde menej chladí - odležať aspoň deň. Potom chutia lepšie.
Plnky
Môžeme naplniť aj len tenkou vrstvou pikantného džemu - ríbezľového... alebo tenkou vrstvou skaramelizovaného Salka.
vianočná
75 ml mlieka, 1 žĺtok, 30 g cukru, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, 1 čajová lyžička škorice, 1 štipka muškátového orieška, 1 štipka soli, 100 g masla, 50 g práškový cukor, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, 60 ml rumu
V miske zmiešame cukor, škrob a všetko korenie. V inej miske rozmiešame žĺtok a v hrnci zohrejeme mlieko pod bod varu. Zatiaľ čo sa mlieko varí, žĺtka vymiešame so sypkou zmesou a potom s mliekom. Potom ju na miernom ohni ohrievame, kým nezhustne, prelejeme ju do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a vložíme na chvíľu do mrazničky. Medzitým vymiešame maslo s cukrom a vanilkovým extraktom a pomaly prilejeme rum. Mrazenú zmes pomaly vmiešame do maslového krému a poriadne ju premiešame.
tvarohová
130 g mäkkého tvarohu, 4 polievkové lyžice šľahačky, 100 g práškového cukru
Najskôr rozmixujeme tvaroch, aby nemal hrudky. Potom vmiešame šľahačku a cukor.
kokosová
100 g masla, 100 g strúhaného kokosu, 100 g pomletého cukru
Zmeknuté maslo premiešame s cukrom a kokosom.
obyčajná
400 ml plnotučného mlieka, 50 g kukuričného škrobu, 80 g cukru, 100 g masla.
V mlieku rozmiešame škrob a cukor. Nad parou varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Do vychladnutého vmiešame zmeknuté maslo.