Vaše dieťa chce mať doma na pár dní kamaráta či kamarátku alebo prídu známy, s ktorými ste sa dlhšie nevideli...

Odporúčame, spýtajte sa ich, čo im môžete pripraviť na jedenie. Dnes, keď má každý človek nejakú intoleranciu alebo alergiu verte, že je to veľmi dôležité. Nedostanete sa tak do trápnej situácie, že nebudete mať návšteve čo ponúknuť.

A čo keď vám povie, že má bezlepkovú diétu, celiakiu? Nuž to bude trošku stres. Určite vám nepovie - zo slušnosti  a dieťa možno ani nevie - ako vážnu má alergiu. Preto odporúčame. Celú kuchyňu upratať a počas návštevy v nej nepoužívať lepkové potraviny, aby sa náhodou niečo nedostalo do jedla návšteve s alergiou na lepok.  A ísť pohľadať obchod, kde výrobky na túto diétu predávajú. Vhodnejšie sú odborné predajne, ak nemáte skúsenosti s kupovaním týchto potravín.
Pri bezlepkovej diéte, pokiaľ to nie je len alergia na lepok, sú väčšinou aj ďalšie obmedzenia. Štandartne lekári odporúčajú nejesť mliečne výrobky alebo jesť len kyslomliečne výrobky vyrábané technológiami spred dvdsiatich rokov - úplná klasika. Väčšina "bezlepkáčov" nemôže ani modifikovaný škrob, ktorý neobsahuje lepok, lebo majú alergiu na pšenicu. To je dôležitá informácia, lebo potom je dôležité kupovať určite len výrobky s certifikátom. Asi najhoršie je, keď má pri bezlepkovej diéte človek alergiu na sóju. Už nemôže "vôbec nič" lebo dnes je sója všade. A pozor aj na textík: Môže obsahovať sóju, móže obsahovať mlieko... Ani takéto výrobky im neponúkajte.

Nebojte sa pár dní stravovania sa bezlepkovo nikomu neuškodí. Dostanete iné látky inou formou do svojho organizmu. Veď v minulosti sa lepkové múky omnoho menej používali v našej kuchyni.  

{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/bezlepkove_cestoviny4.jpg}

Bezlepkové cestoviny NOVALIM

Spoločnosť NOVALIM ich vyrába v rôznych tvaroch i veľkostiach. Pri varení bezlepkových cestovín si musíme dávať pozor na soľ. Najpr necháme vodu pod pokrievkou zovrieť, potom ju osolíme, aby sa stlmilo trochu bublanie a až potom vsypeme cestoviny, ktoré jemne premiešame a varíme na strednom až miernom plameni zadaný čas na tom - ktorom balení.

  

Pred prípravou cestovín na nejaký spôsob si uvedomte, že aj omáčka k mäsu musí byť zahustená bezlepkovo - pozor Majzena a Solamyl nemajú certifikát bezlepkovosti. Odporúčame zahustiť zemiakovou múkou alebo rozvarenou a rozmixovanou zeleninou. Podobne dávajte pozor na kečup. Musí byť označený, že je bezlepkový. 

 

Bezlepkové palacinky NOVALIM

 

Z tejto zmesi môžeme pripraviť aj chutné lievance - malé kolieska, čo aj odporúčame. So zmesou je potrebné sa naučiť pracovať. Je citlivejšia. 

Palacinky môžeme podávať s lekvárom alebo plnené tvarohom alebo len spareným ovocím v cukrovej vode.

Pred úpravou palaciniek vám odporúčame najprv preveriť či dieťa nemá ešte alergiu okrem lepku aj na mliečne výrobky alebo nemá cukrovku. Čo bývajú najčastejšie pridružené alergie k alergii na lepok.

 

Zmesi použité v tomto článku si môžete objednať aj na www.novalim.sk

 

Naše recepty na stránke

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove 

 

Odporúčanie:

Nepodceňujte túto diétu ako aj ochorenie človeka, ktorý ju má. Je to nevyliečiteľná choroba a jej stav sa určuje len správnym stravovaním, prípravou správnych potravín a správnym skladovaním týchto potravín. Nesprávna príprava či skladovanie inak bezlepkovej potraviny im škodí tiež.