Možno už premýšľate a chystáte si svoj zoznam čo budete variť a piecť na sviatky. Ak chcete zmenu alebo musíte urobiť zmenu pre zdravotné ťažkosti v rodine. My obmieňame niektoré recepty, ktoré nám až tak nechýbajú, ak ich nebudeme mať na Vianoce.
Ponúkame vám námety na polievky, hlavné jedlá i koláčiky či iné dobroty na mlsanie.
Prípitok
6 mandarínok, 6 čajových lyžičiek citrónovej šťavy, 3 dl Cinzano
Mandarínky odšťavíme a rovnomerne ponalievame do šiestich pohárov. Pridáme po čajovej lyžičke citrónovej šťavy a po pol deci vychladeného Cinzano. Prípadne do každého pohára vhodíme kocku ľadu.
alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1436-dostala-som-sejker-2
Opekance
170 g múky Bakery mix Liana, 125 ml plnotučného mlieka, 8 g čerstvých kvasníc, 2 čajové lyžičky krupicového cukru, 25 g masla, 30 g pomletého cukru, 1 vajíčko veľkosti S, štipka soli
Do hrnčeka vlejeme asi 1 dl teplého mlieka a vsypeme krupicový cukor a nakoniec namrvíme droždie. Necháme dobre vykysnúť na teplom mieste.
Múku s práškovým cukrom a soľou preosejeme do misy na miesenie cesta. V hrnčeku s vykysnutým kváskom vymiešame aj vajíčko aj rozpustené maslo. Pridáme zvyšok mlieka. Všetko vlejeme na sypkú zmes a vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť pod utierkou aj hodinu.
Potom urobíme s deťmi guličky naolejovanými rukami. Ukladáme na papierom vyložený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C.
alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/103-opekance
Kapustnica
200 g údenej krkovičky, 2 stredne veľké zemiaky, 4 - 6 strúčikov cesnaku, 1 veľká žltá cibuľa, 4 zrnká nového korenia, 8 zrniek čierneho korenia, 2 bobkové listy, 400 g kyslej kapusty, soľ
Do vyššieho hrnca vložíme krkovičku, cibuľu, cesnak, ošúpané zemiaky v celku, koreniny a soľ. Zalejeme vodou a budeme variť pod odchýlenou pokrievkou asi hodinu. Potom krkovičku vyberieme na tanier. Všetko rozmixujeme do kašovitej tekutiny.
Do iného hrnca vložíme nakrájanú kyslú kapustu aj spolu s vodou. Zalejeme ešte vodou tak, aby kapusta bola úplne prikrytá. Varíme asi hodinu pod odchýlenou pokrievkou. Vmiešame kašovitú tekutinu. Necháme prejsť varom.
alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/107-stedra-kapustnica
Tuniak
2 filety tuniaka, 4 polievkové lyžice masla, 2 vetvičky rozmarínu, 1 červená cibuľa, mleté čierne korenie, soľ
Na panvici rozpustíme maslo a rozpálime ju tak, aby maslo ešte nehorelo, ale už nemalo ďaleko od toho. Vhodíme rozmarín a pomiešame. Položíme osoleného a okoreneného tuniaka a opečieme z oboch strán tak, aby bol vo vnútri ešte mierne ružový. Tuniaka vyberieme na tanier aj s rozmarínom a do výpeku vhodíme na pol krúžky nakrájanú cibuľu. Opečieme asi dve minúty. Týmto výpekom polejeme tuniaka na tanieri.
alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/51-recepty-z-ryby/146-kapor-na-citrone
Zemiaková kaša
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1168-zemiakova-kasa
alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/429-netradicny
Sladkosti a oblátky
Štiepky - tak ich volala aj jedna aj druhá stará mama. Každá pochádzali z inej časti Slovenska, ale túto dobrotu pomenovávali obe rovnako.
Jabĺčka rozštvrtíme a vyberieme jaderník. Nakrájame ich na hrúbku asi 3 mm. Na také mesiačiky. Poukladáme ich na papier na pečenie, ktorý rozprestrieme na teplý radiátor. Každého pol dňa ich pootáčame. A opakujeme, kým nie sú jabĺčka suché. Ak už nestihnete čakať niekoľko dní, môžete ich vložiť do vyhriatej rúry na 50°C a usušiť takto. Nezabudnite ich otočiť.
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1593-pecieme-vianocne
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky
Čo sme ponúkali v minulosti
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1271-pripravujeme-vianocne-dobroty
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1429-co-na-stedru-veceru