Už tu máme o chvíľu čas grilovačiek a záhradných party. Dressingy a dipy prídu vhod. 

Niektorí z nás grilujú aj doma na domácich griloch. Dresingy  sú vhodné aj k opečenému mäsu či zelenine alebo len vareným zemiakom. Určite spestria jedlo na stole. 

Francúzsky dresing

6 polievkových lyžíc olivového oleja, 3 polievkové lyžice bieleho vínneho octu, 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice, štipku čerstvo zomletého čierneho korenia a ½ drobného strúčika cesnaku nakrájaného na veľmi drobno zmiešame metličkou alebo jemnými otáčkami na nízkych otáčkach moxérom.

Citrónový dresing

6 polievkových lyžíc olivového oleja, štavu z polovice citróna, štipku soli a štipku čerstvo namletého čierneho korenia zmiešame metličkou.

Paradajkový dresing

250 g paradajok, 1 čajová lyžička slnečnicového oleja, 1 strúčik cesnaku, štipku soli, 3 - 5 kvapiek citrónovej šťavy rozmixujeme pri vysokých otáčkach, aby sme rozmixovali všetky šupky.

Pikantný dresing

3 polievkové lyžice plnotučnej horčice, 4 polievkové lyžice pikantného kečupu, nastrúhané 2 strúčiky cesnaku, 5 polievkových lyžíc tatárskej omáčky dobre rozmiešame metličkou alebo mixérom na nízkych otáčkach.

Mätový dip

Asi 12 lístkov mäty natrháme na drobno a vsypeme do misky. Pokvapkáme šťavou z polovice citróna a zľahka premiešame. Pridáme strúčik cesnaku nakrájaný na malé kúsky alebo nastrúhaný na malom strúhadle. Premiešame so 120 ml bieleho tučného jogurtu.

 

Teplé omáčky

1.

1 čajovú lyžičku masla rozpustíme na panvičke. Opražíme na ňom na jemno nakrájanú veľkú bielu cibuľu. Prisypeme pomletú čajovú lyžičku štvorfarebného korenia. Premiešame, chvíľku opražíme a zalejeme asi 220 ml plnotučného mlieka a na miernom plameni za miešania redukujeme.

2.

Na jednej čajovej lyžičke masla, ktorú sme rozpustili na panvičke roztopíme asi 100 g slivkového lekváru. Prilejeme 200 ml plnotučného mlieka a varíme, kým hmota nezhustne ako omáčka.