Predstavím vám jednu starú kuchársku knihu. Je mojou obľúbenou. V nej som hľadala prvé inšpirácie pre pre nás už nie celkom typické varenie. Zostavila ju ešte Terézia Vansová. Vyšla v Liptovskom sv. Mikuláši v roku 1930 – teda jej tretie vydanie, ktoré mám ja. Vydal ho vydavateľ F. Klimeš. Knižka pochádza ešte z kuchyne mojej prastarej mamy.

A touto kuchárskou knihou som začala zbierať knižky a recepty. Ľutujem, že sa mi nepodarilo zachrániť ešte jednu jej knižku. Vlastne ani neviem kde skončila. Ako vravievala moja mama – nikoho v rodine varenie tak nebavilo ako mňa.

Ale vráťme sa ku knižke. Vyberiem vám z nej pár receptov, ktoré občas doma navarím, ale už trochu inak ako je to v nej napísané. {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/vansova2.jpg}

Demikát

1 liter vody, 250 g nepasterizovanej bryndze, 2 veľké krajce chleba, viazanička kôpru
Vo vriace vode rozmixujeme bryndzu. Vsypeme kôpor a pokrájané krajce chleba. Necháme prikryté pôsobiť asi 10 minút. Potom podávame.

 

 

Podplameník

1 dl vlažnej – lepšie prevarenej vody. 2 čajové lyžičky chlebového kvásku, asi 150 g chlebovej múky – ak máte možnosť premiešajte pšeničnú s ražnou, medzi prsty soli, medzi prsty rasce. Vypracujeme cesto, vyvaľkáme a vykrojíme tvary, ktoré opečieme z oboch strán a na suchej dobre rozpálenej panvici. Cesto si zarobte ráno a nechajte dobre nakysnúť, kľudne aj celé dopoludnie.

Môžete vidieť, že naši predkovia varili jednoducho aj zdravo.

Zázvorníky

Na tomto recepte ma veľmi zaujal odhad množstva zázvoru, ktorý máme pri príprave použiť.

  



2 vajíčka veľkosť S zmiešame so 6 polievkovými lyžicami kryštálového cukru až do biela. Pridáme potom 4 polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného zázvoru. Dobre vymiešame. Pridáme 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy. Pomaly vmiešavame hladkú múku spolu s 1 čajovou lyžičkou sódybikarbóny, kým nedostaneme cesto hustoty plastelíny. Cesto necháme pod utierkou odpočívať z večera do rána. Potom vykrojíme tvary, ktoré položíme na papierom vyložený pekáč. Necháme prikryté útierkou ležať ešte asi dve hodiny. Potom pečieme vo vyhriatej rúre na 150°C asi 20 minút. Ešte teplé dáme dole z pekáča a necháme vychladnúť na mriežke.

Mám rada staré kuchárske knihy

Pri listovaní v nich zrazu zistíte, čo všetko poznali naši predkovia a radi požívali a radi jedli či na čom si pomlsali. Vtedy vidíte, že sme nejedli v minulosti len bryndzové halušky.

Koľkokrát sa stretnem dnes v časopisoch či v rozhovoroch s kuchármi v televízii novinky o stravovaní, ktoré sú v tých knihách popísané ako samozrejmosť. Napríklad - zahustenie omáčky rozvarením zeleniny, či cibule a cesnaku alebo zemiakom - to nie je až také neznáme, alebo zahustenie pomletou suchou šošovicou či hrachom.
Zrejme v nejakom období sa tieto staré spôsoby považovali za nemoderné alebo možno aj nevhodné a v školách pre kuchárov sa neučili. Veď po narodení dcéry, len keď som hľadala v obchode ražnú múku - bol to veľký problém. Dnes už máme na trhu rôzne druhy bežne k ponuke.

Teraz sa vraciame k staronovým receptúram. To je dobre.