Veľa žien v okolí sa vyhýba kysnutému cestu, že sa im nedarí alebo raz nepodarilo, nevykyslo to, nebolo to také ako z obchodu. Nuž ako z obchodu to nebude nikdy - bude to ešte lepšie. Bude to vaše.
Poďte a urobte si kvások spolu s nami.{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/mokry_kvasok_8.jpg}
Mokrý kvások
Tento kvások je popísaný veľmi často pri príprave kysnutého cesta.
Pripravíme si asi pol litrový pohár, droždie, práškový cukor, čajovú lyžičku, polievkovú lyžicu alebo varešku.
Nalejeme do pohára mlieko, rozmrvíme droždie a vmiešame cukor. Všetky suroviny podľa daného receptu, ktorý chcete robiť. Necháme na teplom mieste - rozhodne mimo prievanu.
A po asi 10-tich minútach bude:
A po ďalších 10-tich minútach:
Pomocou cukru kvások rýchlejšie nakysne. Radšej používam práškový cukor ako kryštálový. A asi najradšej dávam med. Ak chcete robiť kysnuté cesto na slano, do kvásku dajte minimálne množstvo cukru - môže byť aj bez - a radšej pridajte čajovú lyžičku hladkej pšeničnej múky.
Ďalej kvások použijete ako je napísané v recepte.
Suchý kvások
Tento typ kvásku sa menej používa a je aj menej popisovaný v receptoch. Zvyčajne trvá dlhšie kým nakysne ako mokrý kvások.
Prichystáme si misu na miešanie cesta, droždie, práškový cukor, čajovú lyžičku.
Do misy rozmrvíme droždie a zasypeme ho cukrom. Misu mierne potrasieme a prikryjeme utierkou a necháme pôsobiť. Zhruba po desiatich minútach:
A po ďalších desiatich minútach:
V tomto prípade nepoužívam vôbec kryštálový cukor a odporúčam primiešať aj hladkú múku.
Upozornenie:
Dávajte pozor, aby sa kvások priamo nestretol so soľou. Mohol by sa pokaziť. Aj preto pri miesení cesta majte premiešanú múku so soľou.
Odporúčanie:
A keď sa vám nedarí. Podajte manželovi, nech skúsi on. Veď kde je napísané, že variť musia doma len ženy? A iba šéfkuchári sú muži?