Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové.
Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny.
Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov.
Levanduľové mlieko
Do 3 dl mlieka vsypeme 1/2 čajovej lyžičky namrvenej levandule. Necháme nad parou prevrieť. Potom odstavíme a necháme chladnúť. Občas premiešame, aby sa nevytvorila kožka. Vlažné precedíme do hrnčeka cez husté sitko alebo gázu. Vmiešame lyžičku medu a môžeme podávať.
Levanduľová limonáda
Na dno skleneného dobre vypláchnutého džbánu vložíme 2 - 3 menšie konáriky levandule. Zalejeme polievkovou lyžicou medu. Zasypeme asi litrom ľadu. Na povrch ľadu položíme ošúpaný a nakrájaný citrón. Ľad necháme prirodzene rozpustiť. Levanduľa sa nám takto pekne vyluhuje. Môžeme podávať. Do pohárov preciedzame cez sitko.
Občas dám miesto citróna pomaranč. Mne chutí to v tejto verzii chutí viac.
Levanduľový med
Nad parou rozpustíme do riedka pol litra medu. Vložíme do medu 2 konáriky levandule. Pohár uzavrieme a ešte teplý otočíme hore dnom. Necháme ho takto asi 14 - 15 dní na tmavom chladnejšom mieste, ale nie v chladničke. Potom med znova nad parou rozpustíme, vyberieme levanduľu a dobre precedíme cez nerezové sitko. Med vlejeme do nádoby a uzavrieme.
V tomto prípade dbáme určite na veľkú čistotu nádob. Radšej všetko vyvarte.
Levanduľový čaj
4 polievkové lyžice rozmrvenej levandule zalejeme vriacou vodou a prikryjeme. Necháme asi 5 minút luhovať. Potom odkryjeme a zase necháme asi 5 minút luhovať. Medzitým si vo veľkom džbáne nakrájame limetku na menšie kúsky a zalejeme ju pollitrom minerálky. Vmiešame do nej 2 polievkové lyžice medu. Pripravenú levanduľovú vodu scedíme do minerálky v džbáne. Zľahka premiešame a podávame vlažné.
Levanduľový puding
Do 300 ml plnotučného mlieka vsypeme 1 čajovú lyžičku pomrvenej levandule. Necháme mlieko vo vodnom kúpeli prehriať. Zatiaľ si v 200 ml mlieka rozmiešame 2 polievkové lyžice cukru a 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu. Chladnúce mlieko scedíme do hrnca s mliečnou zmesou. Dobre rozmixujeme a varíme do hustého pudingu.
Ak potom do vychladnutého vmiešame 200 g zmäknutého masla, dostaneme výborný levanduľový krém, ktorým môžeme potrieť napríklad korpus torty. Alebo ním môžete spojiť dve sušienky a urobiť tak mlsné koláčiky.
Levanduľové sušienky
100 g zmäknutého masla vymiešame s 50 g hnedého cukru a jedným vajíčkom. Primešame 125 g hladkej kukuričnej múky zmiešanej s nadrobno rozmrvenými kvetmi levandule (asi 1 polievková lyžica, ale môžete aj viac) a 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Necháme stuhnúť. Potom vyvaľkáme a vyrobíme krúžky, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 12 - 13 minút, podľa veľkosti tvarov.
A bezlepková verzia: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/480-levandulove-susienky
Pečená krkovička
Krkovičku nakrájame na asi 1 cm hrubé rezne. Poukladáme ju na olejom vytretý hlbší pekáč, ktorý sme jemne vysypali kvetmi levandule. Krkovičku posypeme mletým čiernym korením a trochou soli. Ma každý kus pokrájame na jemno strúčik cesnaku. A celé jemne posypeme kvetmi levandule. Pekáč prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. necháme piecť asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C. Odokryjeme necháme piecť asi 5 minút. Jemne podlejeme a pečieme do mäkka.
Podávame s varenými zemiakmi.