Počas týchto jarných sviatkov sa možno už v mestách nechodí šibať či polievať, ale väčšinou sa aspoň stretne rodina či známy u niekoho doma alebo na terase či v záhrade alebo na nejakej chate. Možno je to aj u vás. Alebo si len tak doma chcete urobiť slávnostnejšie posedenie či raňajky.

Čo ponúkneme priateľom? Odporúčame vám vyskúšať niektorí z našich receptov.

 

Plnené vajíčka

verzia so syrom Bambino

8 vajíčok, 100 g syra Bambino, 2 polievkové lyžice majonézy, 2 polievkové lyžice horčice, soľ, mleté čierne korenie

Vajcia olúpeme a rozrežeme na polovice. Žĺtky vyberieme, v miske ich vidličkou roztlačíme a rozmiešame so syrom a majonézou. Pikantne dochutíme soľou, horčicou a korením. Ozdobnou rúrkou bielky naplníme žĺtkovou hmotou a na mise ozdobíme petržlenovou vňaťou.

verzia s nivou

8 vajíčok uvarených na tvrdo, 200 g syra Niva, 6 polievkových lyžíc kyslej smotany, 100 g masla, posekaná pažítka, soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarené natvrdo necháme vychladnúť, ošúpeme ich, rozkrojíme napoly a opatrne vyberieme žĺtky. V miske vymiešame žĺtky, nastrúhaný syr, kyslú smotanu, zmäknuté maslo a nadrobno nasekanú pažítku.
Plnku dochutíme soľou, korením a pomocou cukrárenského vrecka ňou naplníme bielky.

verzia od nášho šéfkuchára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/617-sefkuchar-ma-uci-plnit-vajicka-lososom 

 

Ruské vajce

8 vajíčok uvarených na tvrdo, 200 g šunky, 200 g suchej salámy, 250 g tatárskej omáčky, 250 g majonézy, 10 stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke, 200 g mrazeného hrášku s mrkvou, 2 kyslé alebo sladko-kyslé uhorky, soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na kocky. Zľahka premiešame s tatárkou. Primiešame na drobné kúsky nakrájané uhorky. Hrášok s mrkvou sparíme asi 1 minútu vo vriacej vode a po vychladnutí vmiešame do zemiakového šalátu. Osolíme a okoreníme.

Uvarené vajíčka ošúpeme a prekrojíme na polovicu. Na tanier lyžicou položíme zemiakový šalát. Na šalát položíme polovicu vajíčka, ktoré prelejeme majonézou zmiešanou s asi 50 ml uhorkovej šťavy a trochou soli a korenia.

Podávame schladené.

 

 

 Vajíčková nátierka

verzia 1

4 žĺtka uvarené na tvrdo, 100 g Bambino, štipka soli

Všetko spolu rozmixujeme. Ponatierame chlebíky alebo kukuričné kruhy a dozdobíme paradajkou a petržlenovou vňaťou.

verzia 2

 4 vajíčka uvarené na tvrdo, 100 g hrudkovitého tvarohu alebo syra žervé, 100 g masla, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 polievková lyžica plnotučnej horčice, 1 polievková lyžica posekanej pažítky

Všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Môžeme natierať na sendviče či na chlebík Bevit, prípadne na kukuričné kruhy. 

 

 

 Pre deti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/615-aranzujeme-misy-s-detmi 

 Pár receptov z nášho receptára

 https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/39-studena-kuchyna