Jedna z mojich obľúbených zelenín.
Je nielen jednotkou v boji proti nádorovým ochoreniam, ale jeho konzumácia pri redukčnej diéte vám pomôže striasť sa neželaných kilogramov.
Najvhodnejšou úpravou karfiolu je sparenie nad slanou vodou.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jahody/karfiol_mini.jpg}
Karfiolové placky
3 ružičky karfiolu
1 stredne veľký zemiak
1 vajíčko
½ čajovej lyžičky soli
asi 100 g pohánkovej múky
Karfiol spolu na drobno nakrájaným zemiakom uvaríme asi 15 minút vo vode. Potom rozmixujeme spolu s vajéčkom a soľou. Už ručne vmiešame múku.
Na jemne vymastenej panvii pečieme z oboch strán malé placky.
Karfiolová kaša
3 ružičky karfiolu
1 stredne veľký zemiak
1 čajovú lyžičku masla
½ čajovej lyžičky soli
Karfiol spolu na drobno nakrájaným zemiakom uvaríme asi 10 minút vo vode (tak aby bolo všetko len prikryté). Potom rozmixujeme spolu so soľou. Už ručne vmiešame maslo.
Mozoček
500 g očisteného karfiolu
50 g masla
50 g cibule
4 - 5 vajíčok
soľ
mleté čierne korenie prípadne mletá červená paprika
Karfiol očistíme, vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Ak je karfiol uvarený, tak ho necháme odkvapkať, vychladnúť a potom posekáme. Cibuľu pokrájame nadrobno a na masle ju speníme. Pridáme i posekaný karfiol a spolu podusíme. Okoreníme, zalejeme rozšľahanými vajcami a miešame až dovtedy, pokým vajcia nestuhnú.
Zapečený karfiol
500 g očisteného karfiolu
70 g masla
100 g strúhanky
3 vajíčka
100 g údeného syra
1 dl mlieka
Karfiol pokrájame na maličké kúsky a vsypeme do pekáča vymasteného a vysypaného strúhankou. Zasypeme zvyškom strúhanky. Prikryjeme a vložíme do rúry. Na teplote 180°C potom pečieme asi 15 minút. Medzitým vajíčka vyšľaháme s mliekom a zalejeme karfiol. Povrch posypeme nastrúhaným syrom na hrubo a zase prikryté 15 minút pečieme. Odokryjeme a necháme zapiecť asi 10 minút.
Ďalšie naše recepty nájdete: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty