Jedna z mojich obľúbených zelenín.

Je nielen jednotkou v boji proti nádorovým ochoreniam, ale jeho konzumácia pri redukčnej diéte vám pomôže striasť sa neželaných kilogramov.

Najvhodnejšou úpravou karfiolu je sparenie nad slanou vodou.

{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jahody/karfiol_mini.jpg}

karfiol

Karfiolové placky

3 ružičky karfiolu

1 stredne veľký zemiak

1 vajíčko

½ čajovej lyžičky soli

asi 100 g pohánkovej múky

 

Karfiol spolu na drobno nakrájaným zemiakom uvaríme asi 15 minút vo vode. Potom rozmixujeme spolu s vajéčkom a soľou. Už ručne vmiešame múku.

Na jemne vymastenej panvii pečieme z oboch strán malé placky.


 
Karfiolová kaša

3 ružičky karfiolu

1 stredne veľký zemiak

1 čajovú lyžičku masla

½ čajovej lyžičky soli

 

Karfiol spolu na drobno nakrájaným zemiakom uvaríme asi 10 minút vo vode (tak aby bolo všetko len prikryté). Potom rozmixujeme spolu so soľou. Už ručne vmiešame maslo.

Mozoček

500 g očisteného karfiolu

50 g masla

50 g cibule

4 - 5 vajíčok

soľ

mleté čierne korenie prípadne mletá červená paprika

Karfiol očistíme, vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Ak je karfiol uvarený, tak ho necháme odkvapkať, vychladnúť a potom posekáme. Cibuľu pokrájame nadrobno a na masle ju speníme. Pridáme i posekaný karfiol a spolu podusíme. Okoreníme, zalejeme rozšľahanými vajcami a miešame až dovtedy, pokým vajcia nestuhnú.

Zapečený karfiol

500 g očisteného karfiolu

70 g masla

100 g strúhanky

3 vajíčka

100 g údeného syra

1 dl mlieka

Karfiol pokrájame na maličké kúsky a vsypeme do pekáča vymasteného a vysypaného strúhankou. Zasypeme zvyškom strúhanky. Prikryjeme a vložíme do rúry. Na teplote 180°C potom pečieme asi 15 minút. Medzitým vajíčka vyšľaháme s mliekom a zalejeme karfiol. Povrch posypeme nastrúhaným syrom na hrubo a zase prikryté 15 minút pečieme. Odokryjeme a necháme zapiecť asi 10 minút.

 

Ďalšie naše recepty nájdete: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty