Už sme dlhšie doma a varíme, pečieme každý deň, čo sme nemuseli robievať. Dochádzajú inšpirácie.
Otvorila som svoju zbierku kuchárskych kníh. Jedna z nich je plná receptov na každý deň v roku 1940. Zaujímavé, nie? Prečítame si, čo jedávali naši predkovia a nie len pre zaujímavosť aj pre získanie obrazu o kuchyni našich predkov. Možno sa aj inšpirujete.
Čo teda ponúka pani Dullová na týždeň od 14. apríla do 21. apríla?
utorok = nedeľa 14. apríl 1940:
obed: Hrášková polievka s obláčikmi, plnené kozľa s ryžou, kompót
večera: zvyšok z obeda
streda = pondelok 15. apríl 1940:
obed: Kelová polievka s chlebom, široké rezance s praženicou, hlávkový šalát
večera: Hašé z vnútorností, varené zemiaky, cvikľový šalát
štvrtok = utorok 16. apríl 1940:
obed: Zemiaková polievka, teľacie rezne s jemnou omáčkou, makaróny, pomaranče
večera: Pečené zemiaky s maslom a kyslým mliekom
piatok = streda 17. apríl 1940:
obed: Kalerábová polievka, pekárske rezne, špenát
večera: Vajcia s chrenom, chlieb, čierny čaj
sobota = štvrtok 18. apríl 1940:
obed: Šošovicová polievka, švédska roštenka, parená mrkva a zemiaky
večera: Bryndzová nátierka s chlebom, čaj
nedeľa = piatok 19. apríl 1940:
obed: Smotánková polievka s vajcami, žemľovka s hrozienkami
večera: Makaróny s paradajkami a strúhaným syrom
pondelok = sobota 20. apríl 1940:
obed: Bravčová polievka so strúhankou, zaprávaná bravčovina z polievky, zemiakové knedle
večera: Chlieb s maslom a redkvičkou, čaj
iné staršie recepty nájdete tu:
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/665-ako-varili-nasi-predkovia
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/665-ako-varili-nasi-predkovia