Tvaroh je vlastne niečo ako čerstvý syr. Dnes v obchode dostaneme mäkký, hrudkovitý, ochutený i bez príchute...
V mojom detstve sme si tvaroh radšej robili doma sami. Keď boli moje deti malé, párkrát sme doma skúsili urobiť. Syn potom v škole ukazoval na prírodovede ako sa robí. Spolužiaci boli prekvapení, že to nie je nič zložité. Ibaže! Kde dnes vieme kúpiť čerstvé mlieko, ktoré skysne? Ak bývame v meste a teda asi ani my ani naši susedia nemajú bežne doma kravu.
Ako si môžete vyrobiť tvaroh? Ako sme robili tvaroh (dobre-napady.sk)
Jednoduchý čerstvý syr môžeme vyrobiť aj z kyslej smotany a jogurtu. Vyrábame syr z kyslej smotany (dobre-napady.sk)
Aké máme radi doma tvarohové recepty? Prečítajte si.
Tvarohovo-višňový koláč
350 g hladkej múky T650, 250 g práškového cukru, 500 g tvarohu, 1 čajová lyžička mletej vanilky, 250 g masla, 4 vajíčka, 2 žĺtky, 1 čajová lyžička vínneho kameňa, štipka soli, 750 g višní + 2 polievkové lyžice krupicového cukru
V mixéri najprv vymiešame žĺtka s cukrom do penista, vmiešame po lyžiciach tvaroh (so štipkou soli), múku a zmäknuté maslo. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov zmiešaný s vanilkou a vínnym kameňom. Vypracujeme cesto, ktoré vtlačíme do pekáča. Povrch posypeme vykvostkovanými višňami a posypeme krupicovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C a pečieme asi 40 minút.
Tvarohová pena v šunke
250 g mäkkého tvarohu, 1 polievková lyžica nastrúhaného chrenu na jemno, 100 g šľahačky, asi 4 hrubšie plátky šunky
Šľahačku vyšľaháme do tuha. Ručne do nej vmiešame chren a tvaroh. Plátok šunky potrieme tvarohovou zmesou a zvinieme do rolky. Necháme schladiť. Podávame s tmavým chlebom.
Tvarohovo-mrkvová nátierka
rovnaké množstvo hrudkového tvarohu a mrkvy, trochu soli
Mrkvu nastrúhame na jemno a premiešame dobre s tvarohom. Mierne osolíme. Je vynikajúca do toastov alebo na hrianky.
Raňajkové rožky
Lístkové cesto s tvarohom
Tvarohové guľky
Tvarohové guľky (dobre-napady.sk)