Tvaroh je vlastne niečo ako čerstvý syr. Dnes v obchode dostaneme mäkký, hrudkovitý, ochutený i bez príchute...

V mojom detstve sme si tvaroh radšej robili doma sami. Keď boli moje deti malé, párkrát sme doma skúsili urobiť. Syn potom v škole ukazoval na prírodovede ako sa robí. Spolužiaci boli prekvapení, že to nie je nič zložité. Ibaže! Kde dnes vieme kúpiť čerstvé mlieko, ktoré skysne? Ak bývame v meste a teda asi ani my ani naši susedia nemajú bežne doma kravu. 

Ako si môžete vyrobiť tvaroh? Ako sme robili tvaroh (dobre-napady.sk) 

Jednoduchý čerstvý syr môžeme vyrobiť aj z kyslej smotany a jogurtu. Vyrábame syr z kyslej smotany (dobre-napady.sk) 

Aké máme radi doma tvarohové recepty? Prečítajte si.

Tvarohovo-višňový koláč

350 g hladkej múky T650, 250 g práškového cukru, 500 g tvarohu, 1 čajová lyžička mletej vanilky, 250 g masla, 4 vajíčka, 2 žĺtky, 1 čajová lyžička vínneho kameňa, štipka soli, 750 g višní + 2 polievkové lyžice krupicového cukru

V mixéri najprv vymiešame žĺtka s cukrom do penista, vmiešame po lyžiciach tvaroh (so štipkou soli), múku a zmäknuté maslo. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov zmiešaný s vanilkou a vínnym kameňom. Vypracujeme cesto, ktoré vtlačíme do pekáča. Povrch posypeme vykvostkovanými višňami a posypeme krupicovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C a pečieme asi 40 minút. 

Tvarohová pena v šunke

250 g mäkkého tvarohu, 1 polievková lyžica nastrúhaného chrenu na jemno, 100 g šľahačky, asi 4 hrubšie plátky šunky

Šľahačku vyšľaháme do tuha. Ručne do nej vmiešame chren a tvaroh. Plátok šunky potrieme tvarohovou zmesou a zvinieme do rolky. Necháme schladiť. Podávame s tmavým chlebom.

Tvarohovo-mrkvová nátierka

rovnaké množstvo hrudkového tvarohu a mrkvy, trochu soli

Mrkvu nastrúhame na jemno a premiešame dobre s tvarohom. Mierne osolíme. Je vynikajúca do toastov alebo na hrianky. 

Raňajkové rožky

350 g Promix Forte, 10 g čerstvého droždia, 1 polievková lyžica jemného tvarohu, 200 ml vlažnej vody, 1/2 čajovej lyžičky práškového cukru, 1 čajová lyžička soli, 1 vajíčko veľkosti S
Z vody, doržia a cukru urobíme kvások. V mise na miesenie cesta preosejeme múku so soľou. Primiešame kvások, pridáme rozšľahané vajíčko a tvaroh. Urobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť v chlade. Používam rýchlokysku v chladničke. Potom premiešame a vytvarujeme rožky, ktoré ukladáme na papierom vyložený pekáč. Potrieme vlažnou vodou. Prikryjeme utierkou, aby rožky podkysli kým sa vyhreje rúra na 200 °C spolu so záparou. Pečieme asi 20 minút. 
 

Lístkové cesto s tvarohom

250 g masla, 250 g hrudkovitého jemného tvarohu, 250 g hladkej múky T650, štipka soli, štipka sódy bikarbóny
V miske si preosejeme múku so soľou a sódou bikarbónou. Pridáme prelisovaný tvaroh a nastrúhané maslo. Ručne premiešame. Nezľaknite sa, bude to dlhšie trvať. Vypracujeme hladké cesto. Necháme v chlade odpočívať asi pol hodinu. Potom cesto vyberieme a vyvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme a dve a zase na dve a zase na dve. Necháme postáť asi pol hodiny. Vyvaľkáme a znova preložíme a vyvaľkáme a znova poprekladáme. Odporúčame vaľkať a prekladať 4 - 5-krát. Potom môžeme plniť alebo spracovať ako klasické lístkové cesto.
 

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky (dobre-napady.sk)