Na desiatu do školy, či na studený obed na školskom výlete alebo na kráľovské raňajky cez víkend či sviatok. Môžeme ich prerezať a naplniť šunkou a syrom, či mletým mäsom ako hamburger alebo aj menším rezňom to tzv. lepeňáku. 

Žemľa na hamburgery

200 ml vlažnej vody, 7 g sušeného droždia, 30 g masla, 480 g Bakery mix Liana, 10 g soli, 50 g cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 1 bielko, 1 polievková lyžica studenej vody

V hrnčeku si urobíme kvások z vody, 2 polievkových lyžíc múky a droždia. Do kuchynského robota vsypeme vsypeme múku, soľ, cukor, premiešame. Následne pridáme vajíčko, žĺtok, rozpustené maslo a vykysnutý kvások. Pomocou háku uhnetieme tuhé, ale vláčne cesto. Nesmie byť príliš lepivé. Cesto premiestnime do misy na kysnutie cesta a necháme vykysnúť. V rýchlokyske môže byť aj za polhodinu. 

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a tvarujeme gule s hmotnosťou asi 100 g. Položíme ich na papierom vystlaný plech, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť ešte aspoň hodinu. Žemle potrieme rozmiešaným bielkom s lyžicou vody. Vkladáme do vyhriatej rúry na 190 °C asi 15 minút. 

Pred pečením môžeme posypať sezamom, makom alebo rascou či kryštálikovou soľou. 

Žemľa z kvásku

50 ml chlebového kvásku, 200 ml vlažnej vody, 1 polievková lyžica ražnej múky, 1 polievková lyžica pohánkovej múky, 1 polievková lyžica ryžovej múky, 1 čajová lyžička aramantu, 1 čajová lyžička soli, asi 250 g chlebovej pšeničnej múky

Kvások s vodou dobre premiešame. Prisypeme pohánkovú, ražnú múku a ryžovú s aramantom. Prisolíme. Primiešame pšeničnú múku tak, aby sme vytvorili cesto kozistencie plastelíny.
Urobíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Potrieme pierkom vodou. Necháme na teplom meste, prikryté utierkou nakysnúť asi 2 hodiny. Potom urobíme na guliach kríž a posypeme kryštálovou soľou.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 35 minút.

Cibuľový bosniak

30 ml chlebového kvásku, 150 ml teplej vody z uvarených zemiakov, 1 menšia cibuľa, 100 g ražnej múky, asi 200 - 220g hladkej pšeničnej chlebovej, 1 čajová lyžička soli

Kvások premiešame a vodou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým si nepremiešame múky so soľou a na jemno nakrájanou polovicou cibule v inej miske. Potom všetko dobre premiešame a vytvoríme pevnejšiu guľu, ktorú vložíme do polguľového pekáča na pečenie chleba. Prikryjeme a necháme kysnúť asi dve hodiny. Pre pečením potrieme studenou vodou, posypeme nakrájanou cibuľou a kryštalickou soľou.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 15 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 °C a dopekáme ešte 40 minút.

Vodové žemle

10 g čerstvého droždia, 400 g hladkej múky špeciál 00, 1 čajová lyžička soli

V 2 dl vlažnej vody si necháme na teplom mieste asi pol hodinu urobiť kvások. Potom do kvásku vmiešame múku so soľou. Vytvoríme si 6 guličiek, ktoré položíme na papierom vyložený pekáč. Potrieme ich pierkom studenou vodou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
Pečieme vo vyhriatej rúre 200 °C asi 15 minút. Hneď po upečení, potrieme zase vodou a necháme na mriežke vychladnúť.