Cibuľa kuchynská sa pestuje na celom svete už niekoľko tisíc rokov. Jej pôvod nám nie je známy.
Má povesť zeleniny upevňujúcej zdravie. Už od stredoveku sa šťava z cibule používa na liečenie popálenín a obarenín. Už niekoľko storočí sa varená či pražená cibuľa na masle zmiešaná s medom používa ako liek na kašeľ.
Dnes už je preukázateľné, že cibuľa má účinky na zníženie cukru v krvi, cholesterolu a odbúravaniu tukových buniek v krvi. Preto má schopnosť potláčať v tele infekcie.
Cibuľa sa pestuje veľmi jednoducho. Malú cibuľku vložíme na jar do hlbokej prerýľovanej jamy vystretej humusom. Ak chceme pestovať cibuľu zo semien, zasievame ich na konci augusta a úrodu zbierame približne v júli nasledujúceho roku.
Poznáme asi päťsto druhov cibúľ pestovaných v záhradách aj dvo rastúcich. U nás sa najčastejšie používa tzv. španielska cibuľa, červená cibuľa, malá hnedošupá a perlovky.
Červená cibuľa
Je väčšinou pikantne sladká. Vhodná na surové konzumovanie či sparenie alebo len krátke opečenie na masle.
Španielska cibuľa
Je to veľká cibuľa s hnedou šupou. Je veľmi miernej chuti aj zápachu. Je výborná na pečenie a marinovanie hydiny a rýb.
Malá hnedošulá cibuľa
Je menšia ako španielska s veľmi výraznou chuťou aj zápachom. Od nej naozaj plačeme.
Perlovky
Je to odroda výraznou chuťou. Používajú sa hlavne v jedlách, kde je vhodné nechávať cibuľu v celku.
V posledných rokoch sa k nám dostala aj cibuľa - tzv. šalotka. Býva červená aj žltá. Môžeme ju sadiť aj hlbšie do zeme v zime - nezmrzne. Na rozdiel od iných cibúľ rastie v zhluku.
Pár receptov
Cibuľové lievance prastarej mamy
1 liter plnotučného mlieka, 15 g sušeného droždia, 200 g hladkej pohánkovej múky, 300 g hladkej špaldovej múky, 3 vajíčka, 750 g na drobno posekanej cibule, 75 g masla, soľ, mleté čierne korenie
Mlieko mierne zahrejeme a spolu s droždím necháme urobiť kvások.Do misy na miesenie cesta si preosejeme múky a pridáma soľ i korenie. Potom zmiešame múčnu zmes spolu s kváskom a vajíčkami. Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Na 40 g masla usmažíme cibuľku. Vmiešame do cesta a necháme znova podkysnúť. Upečieme z oboch strán lievance.
Podávame s čiernym čajom.
Nakladaná červená cibuľa
500 g červenej cibule, 2 čajové lyžičky rozmrveného oregana, 2 zrnká nového korenia, 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce, 1/2 mletého čierneho korenia, 6 nakrájaných strúčikov cesnaku na plátky, 300 ml vínneho alebo jablčného octu
Cibule nakrájame na hrubčie kolieska a povaríme v slanej vode asi 5 minút. Potom cibuľu scedíme do misy, premiešame s cesnakom a koreninami. Zalejeme octom. Môžeme podávať najskôr za dve hodiny. Prípade vložiť do čistých sklenených pohárov do chladničky, kde vydržia ai niekoľko dní.
Šalát
4 veľké pomaranče, 1 na tenké kolieska nakrájaná cuíbuľa, 10 kusov čiernych olív, 3 polievkové lyžice olivového oleja, 1 polievková lyžiae citrónovej šťavy, 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky, soľ
Očistené a kakrájané pomaranče na kolieska položíme do misy na šalát. Polejeme šťavou z pomarančov - koľko sa nám jej podarilo zachytiť. Na pomaranče položíme vrstvu až dve cibule. Z ostatných surovín si urovíme zálievku, ktorou polejeme cibuľu v mise. Necháme pôsobiť asi pol hodiny, potom zľahka premiešame.
Podávame k pečenému mäsu alebo grilovanej rybe.
Staršie články
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/6-viedenska-cibula
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1255-cervena-cibula
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/731-spracovavame-cibulu