Dcéra je už veľká aj dosť zručná a tak sa občas s ňou snažím robiť aj zložitejšie veci. Tentokrát som sa podučila u kamarátky ako urobiť tortu - vlastne ju ozdobiť - a tak doma trochu skúšame.
Recept na jednoduché biele cesto.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/torta2.jpg}
10 vajíčok veľkosti M, 400 g kryštálového cukru, 10 polievkových lyžíc teplej vody, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli
Mixérom vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista asi 5 minút. Pridáme vodu a zase mixujeme 5 minút. Vedľa v miske si so soľou vyšľaháme bielka do tuhého snehu. Polovicu snehu vmiešame do žĺtkovej zmesi spolu s polovicou múky múkou a práškom do pečiva. Ručne dobre premiešame. A zase vmiešame zvyšok múky a zvyšok snehu a dobre ručne premiešame.
Na spodnú časť tortovej formy položíme papier na pečenie a vlejeme do nej zmes.
Tortovú formu vložíme do strednej časti rúry vyhriatej na 180°C a pečieme. Pečieme asi 50 minút vo vysokej forme a asi 30 minút v nizkej forme. Vyberieme z rúry. Potom formu dobre chytíme, aby sme sa nepopálili a asi z výšky 5 cm ju pustíme na kuchynskú dosku. Takto by sa nemala torta prilepiť o dno formy. Tortu vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.
Tortu dlhým rovným nožom prekrojíme a naplníme krémom alebo len potrieme džemom.
Povrch torty ponatierame maslovým krémom, aby poťahová hmota dobre držala.
Rada nad zlato
Keď máte pocit že sa to takto pekne nepodarí, rýchlo ho odložte. Určite to vyjde. Keď sme to zvládli my. A keby predsa, nuž všetkým povedzte, že ste tortu piekli s deťmi a každý bude chváliť spoločnú prácu.
U nás doma je dokonca v týchto veciach šikovnejšia dcéra ako ja. Tortu so srdiečka, čo vidíte nižšie aj sama poťahovala.
Kakaový maslový krém
200 g masla, 60 g práškového cukru, 20 g kakaa
Zmäknuté maslo dobre vymiešame do hladka s cukrom a kakaom.
Čokoládová plnka
2 čokoládové pudingy, 600 ml mlieka, 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 50 g horkej čokolády, 350 g masla
V mlieku rozmiešame pudingový prášok s cukrom. Čokoládu nastrúhame do mliečnej zmesi a uvaríme za stáleho miešania do hustého pudingu. Necháme vychladnúť. Vychladnutý puding rozmiešame so zmäknutým maslom do krému bez hrudiek.
Poťahovú hmotu - našom prípade marcipánovú - vyvaľkáme a pokryjeme ňou tortu veľmi opatrne. Takto pripravenú tortu už môžete ozdobovať aj s menším dieťaťom a pripraviť tak milé prekvapenie starej mame či oteckovi k narodeninám.
Ozdobovanie torty
Zoberieme si trochu hmoty a dobre premiešame - premiesime medzi prstami - s pár kvapkami tekutého potravinárskeho farbiva. Vyvaľkáme a vykrojíme tvary. Tvary ponatierame zo spodnej strany štetcom trochou vody a popriliepame na tortu.
Niektoré tvary môžeme ďalej dekorovať aj príborovým nožom alebo lyžičkou.
Pečenie torty so starším dieťaťom
Ak máte väčšie dieťa alebo aj v menšom veku zručnejšie dieťa a chcete sa trochu viac zabaviť, skúste recept na korpus urobiť s ním.
6 vajíčok, toľko polohrubej múky - koľko vážia vajíčka, toľko kryštálového cukru - koľko vážia vajíčka, 6 polievkových lyžíc vriacej alebo veľmi horúcej vody, sódy bikarbóny toľko - ako je stotina hmotnosti vajíčok, štipka soli
Žĺtka vymiešame do penista s cukrom. Pridáme vodu a zase miešame mixérom. Vsypeme múku premiešanú so sódou bikarbónou. Premiešame ručne. Nakoniec vmiešame tuhý sneh vymiešaný z bielok a soli.
Vlejeme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút. Potom špajlou skúšame či je cesto prepečené. Zapichneme špajlu do torty a po vytiahnutí na nej nesmie byť nič prilepené, vtedy je torta dopečená.
Vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť.
Prerežeme a naplníme lekvárom. Potrieme maslovým krémom. Pokryjeme poťahovou hmotou a ideme ozdobovať.
Biely maslový krém
200 g masla, 60 g práškového cukru
Zmäknuté maslo dobre vymiešame do hladka s cukrom.
Vanilková plnka
3 polievkové lyžice kukuričného škrobu, 6 vanilkových cukrov, 300 ml mlieka, 250 g masla
Mlieko dobre premiešamé s cukrom a kukuričným škrobom. Uvaríme do hustého pudingu. Po vychladnutí do hladka vymiešame so zmäknutým maslom.
Ozdobovanie torty
Občas ozdobíme tortu len polevou a posypeme mandlami alebo farebnou ryžou či lentilkami. Rada používam typ polevy, ktorý sa nechá len vo vriacej vode rozpustiť a potom sa potrie na tortu. Takto môže aj dcéra sama ozdobovať. Nalejem vodu z kanvice do hrnca a vložím do nej polevu v obale. Už si dá pozor, aby sa neobliala.